Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Hankovi plameny vzaly „dům snů“, který stavěl 30 let. Kalifornie hoří a kouř míří do Evropy

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
24. srpna 2020
22:54

Tisíce hasičů bojují s požáry v americké Kalifornii, oheň se přehnal i přes pozemek Hanka Hansona (81) ve městě Vacaville a zničil mu „dům snů“, který si „piplal“ přes 30 let. Z jeho domova zbyl jen popel, s manželkou si sotva zachránili vlastní život. Jediné, co mu zůstalo, je záhon rajčat, který jako zázrakem inferno přežil, uvedl list Daily Mail. Plameny dosud usmrtily nejméně sedm lidí, zničily přes 1200 budov a spálily více než 1,2 milionu akrů půdy.

Americký prezident Donald Trump je označil za velkou katastrofu, vyhlásil stav nouze a uvolnil federální pomoc. Požáry a hlavně kouřové mraky jsou viditelné i z vesmíru, a to pak nad Spojenými státy a Kanadou. Odborníci varují, že mraky obsahují jedovatý oxid uhelnatý, ten by se mohl rozšířit až do Evropy.

„Na domu jsem pracoval 30 let, byl opravdu pěkný,“ posteskl si Hanson, dodal také, že nemá v plánu dům opravovat. „Za prvé bych to nechtěl dělat v menším měřítku, než to bylo, a za druhé na obnovu už nemám čas,“ vysvětlil. Hanson popsal, že se vzbudil ve středu kolem 1 ráno, ze spánku ho vytrhlo nesnesitelné vedro – kvůli výpadku proudu nešla klimatizace a v pokoji měl přes 35 stupňů a nemohl spát.

Hanson: Oheň se valil jako vodopád

„Podíval jsem se z okna a viděl jsem oheň. Plameny se valily přes vrchol kopce jako vodopád a přímo dolů na nás,“ sdělil tisku. Doplnil, že v Kalifornii, kde k lesním požárům dochází pravidelně, jsou zvyklí slýchat sirény a varování hasičů. „Letos je to ale něco jiného,“ domnívá se Hanson. Stejného názoru jsou i hasiči, kteří se pokouší zkrotit na 600 ohnisek požárů, jedná se podle nich o nejhorší oheň za několik posledních let.

Požáry v Kalifornii: Hank Hanson (81) přišel o dům, který renovoval 30 let. Požáry v Kalifornii: Hank Hanson (81) přišel o dům, který renovoval 30 let. | ČTK/AP/Noah Berger

„Nedostali jsme žádné varování, že se to blíží k nám, ani my, ani sousedi jsme nebyli připraveni na evakuaci,“ uvedl Hanson. Varování nepřišlo z toho důvodu, že hasiči se potýkají s nedostatkem personálu. „Vzbudil jsem ženu, nasedli jsme do auta a ujeli jsme. Po cestě jsme troubili, abychom vzbudili sousedy a upozornili je na nebezpečí,“ popsal dramatický útěk z domu.

S manželkou se ubytovali v hotelu v obci Fairfield, když se po několika dnech vrátili domů, našli jen popel a ohořelé trosky domu. Hanson dům a okolní pozemek vlastníma rukama opravoval od roku 1974. V 90. letech k domu a sadům a záhonům přidal vinný sklípek, vnitřní i venkovní bazén a 3 ohniště. Jediné, co plameny přežilo, byl rajčatový záhon.

Hasiči se bojí bouřek

„Záhonu se nic nestalo. Ta rajčata jsou vedle ženy a auta to jediné, co mi teď na světě zbylo,“ Hanson uvedl, že jsou s manželkou rádi, že přežili, a snaží se na svůj zážitek dívat jako na „velké dobrodružství“. Na pozemku plánuje zbudovat park, jeho přátelé mu s projektem přislíbili pomoc.

Hasiči se obávají dalších bouřek s blesky, které by mohly rozpoutat nové lesní požáry. Všudypřítomný kouř zasáhl do životů obyvatel většiny severní Kalifornie a byl cítit až v Kansasu. Asi 240 tisíc místních obyvatel bylo vyzváno k povinné evakuaci. Jeden z hlavních požárů se dosud podařilo uhasit pouze z 22 procent, druhý jen z desetiny.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi