Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Malé eskalátory i špatné monitory: Berlínské letiště zdolalo 150 tisíc závad. Otevře v říjnu?

Autor: Nikola Forejtová - 
22. srpna 2020
20:40

Nové berlínské letiště Willyho Brandta (BER), jehož stavbu sužují vleklé problémy, se zřejmě otevře letos v říjnu. Letiště se pochlubilo snímky, kde je místy vidět i hotová dekorace. Němci se snaží tento letecký přístav vybudovat už od roku 2006. Od té doby museli ale stavaři řešit více jak 150 tisíc závad, zatímco monstrum polykalo několik miliard eur. 

Mělo být skvostem Berlína, místo toho spolykalo neskutečné množství peněz a už 14 let zaměstnává tisíce lidí z celého Německa. Řeč je o letišti Willyho Brandta. Stavba se ale blíží ke zdárnému konci. Slavnostní otevření by mělo proběhnout letos v říjnu. Některé fotografie pak ukazují, že by se to konečně mohlo povést. 

Říjen už byl ve hře jednou, ale už v roce 2011. Tehdy ale přišel šok v podobě nových směrnic EU. Od té doby byl termín neustále odkládán. Seznam závad byl totiž nesmírně obsáhlý. V roce 2013 zahrnoval přes 150 tisíc položek. Šlo zejména o nedostatky v protipožární ochraně a také o příliš krátké eskalátory.

Loni se mělo letiště otevírat znovu. Vzhledem k velkému prodlení s otevíračkou se musela řada technologií nahradit novými – např. muselo být vyměněno 750 monitorů zobrazujících odlety-přílety, které byly instalovány v roce 2013, ale už byly zastaralé a nešlo je propojit se softwarem. 

Nekonečná stavba už spolykala miliardy eur. V roce 2006 se počítalo s dvou miliardovými náklady. Ty ale mezitím stouply více než dvojnásobně na 5,4 miliardy eur. Průběžně také stoupají náklady na údržbu letiště. Každý měsíc stojí zhruba 17 milionů eur (435 milionů korun), jak píše E15 v článku z loňského roku. 

Moderní letiště Brandenburg má postupně nahradit dvě dosluhující letiště Tegel a Schönefeld. Na podzimní otevření vsadily už i některé aerolinky, které s ním počítají už od listopadu.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi