Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Bělorusové vyšli znovu do ulic. Lukašenko vypnul v metropoli mobilní sítě i internet

Aktualizováno -
11. srpna 2020
21:59
Autor: ČTK - 
11. srpna 2020
19:25

V běloruském Minsku třetí noc pokračují protesty proti režimu staronového prezidenta Alexandra Lukašenka. „Policisté zasahují s novou silou. Zatýkání začalo. Jsou slyšet také výbuchy, podobné ohlušujícím granátům, ale k potyčkám dosud nedošlo,“ hlásí opoziční server Belorusskij partizan s odvoláním na informace ze sociálních sítí.

Soupravy metra podle něj nezastavují na sedmi zastávkách ve čtvrtích, které se staly hlavním dějištěm střetů policie s demonstranty. U každého východu z metra hlídkují těžkooděnci.

Bělorusové podle serveru také hlásí vypínání mobilní sítě v hlavním městě. V přístupu k vládním budovám a Lukašenkově rezidenci brání policejní kordony.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov dnes vyzval běloruské úřady, aby co nejdříve propustily na svobodu ruské novináře, které policie zadržela během rozhánění masových protestů po prezidentských volbách. Šéf německé diplomacie Heiko Maas na společné tiskové konferenci s Lavrovem vyzval Minsk k osvobození všech zadržených.

Lavrov podle listu Vedomosti upozornil, že ruské ministerstvo zahraničí sleduje situaci nejen novinářů z ruských médií, ale zajímá se i o osud Maxima Solopova ze serveru Meduza, sídlícího v Lotyšsku. „Zpravodaj Meduzy je pro nás především ruský občan. A jako občan Ruska je samozřejmě pod naší ochranou,“ řekl Lavrov. Vedomosti dodaly, že už v neděli se objevily informace, že Solopov byl zmlácen a zatčen, ale od té doby o něm už žádné další informace nejsou.

Rozhlasová stanice Svoboda na svém webu uvedla, že v Minsku se od neděle pohřešoval i reportér opoziční televize Belsat (vysílající z Polska), který byl spoluautorem reportáže o „ženách blízkých Lukašenkovi“. Dnes se našel v policejní cele. Neznámý ale zůstává osud Solopova z Meduzy, jakož i šéfredaktora listu Naša niva Jegora Martinoviče či zpravodaje ruského serveru Znak.com Nikity Teliženka.

Sám Belsat upřesnil, že běloruská policie zadržela šest spolupracovníků této stanice, kterou financuje polské ministerstvo zahraničí.

„Dva dny protestů ukázaly, že Lukašenko vytvořil efektivní, prakticky dokonalou mašinérii potlačování protivládních protestů,“ usoudil ruský list Kommersant. Příklad běloruských úřadů podle něj „může být nakažlivý“ v postsovětském prostoru, protože ještě letos se budou konat prezidentské volby v Moldavsku a parlamentní volby v Gruzii a Kyrgyzstánu - a všude chce opozice svrhnout stávající režim.

Demonstrace v běloruském Minsku (10. 8. 2020) Demonstrace v běloruském Minsku (10. 8. 2020) | Reuters

Kommersant rovněž upozornil, že běloruské úřady popírají, že by vypínaly internet. „Z ciziny nám vypínají internet, aby vyvolali nespokojenost obyvatel. Jestli internet funguje špatně, není to naše iniciativa, je to z ciziny,“ tvrdil Lukašenko. Deník ironicky dodal, že podivným řízením osudu je vypnutý nezávislý server Tut.by, zatímco poruchy nijak nepostihly státní agenturu Belta či prezidentův web, na kterém se objevily gratulace od ruského vůdce Vladimira Putina.

Tut.by na sociálních sítích informuje, že lékaře minských nemocnic šokovala těžká zranění demonstrantů, s jakými se ještě nesetkali. Ministerstvo zdravotnictví připustilo, že během dvou nocí protestů bylo zraněno na 200 lidí a v některých případech byly nutné operace.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

AVATAR ( 12. srpna 2020 06:27 )

AVATAR ( 12. srpna 2020 06:27 )

AVATAR ( 12. srpna 2020 06:26 )

krapotkin ( 12. srpna 2020 06:00 )

Aspoň nemusí platit za cenzurovaný internet a odposlouchávané telefony jako my v "demogrcííííi".

e.lesanova ( 11. srpna 2020 21:26 )

Vidím, co vidím..vesměs pochybné "mládežníky", určitě ne běžný průřez populace...tyhle typy si na provokace může najmout kdokoli..fotky zcela účelové, na co "zemřel" onen demonstrant? Předávkování drogami? Nebudu hodnotit nakolik je Lukašenko vhodný či nevhodný prezident, ale zajisté odpůrci nemají používat podobných praktik s nesouhlasem výsledku voleb..pokud začne rabování, ničení atd. nemohou se účastníci divit, že dostanou na budku...Chování "nespokojenců" nakonec bylo vidět i u nás u "drahošovců" jaké bylo divadlo a snaha škodit, kde se dalo, nikdo nepřiznal, že Drahoš byl evidentně slabý protikandidát, jen nastrčená figura....V Bělorusku si to musí vyřešit sami, stejně jako jinde...je jasné, že vždy budou ti, kterým ta či ona volba nejde pod vousy, ale takto se to neřeší

Zobrazit celou diskusi