Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Pád vlády po výbuchu v Bejrútu se 160 mrtvými: Libanonský premiér oznámil demisi

Aktualizováno -
10. srpna 2020
19:45
Autor: ČTK - 
10. srpna 2020
16:46

Libanonský premiér Hasan Dijáb v pondělí oznámil, že jeho vláda podala demisi. Stalo se tak po ničivém výbuchu v přístavu v Bejrútu, při kterém minulý týden přišlo o život přes 160 lidí a dalších více než 6000 bylo zraněno. O víkendu v Bejrútu propukly masivní protesty požadující odchod vlády. Večernímu oznámení demise předcházela rezignace několika členů kabinetu.

Dijáb v krátkém televizním projevu uvedl, že se k odchodu rozhodl, aby mohl stát po boku Libanonců a bojovat s nimi za změny. „Dnes oznamuji rezignaci vlády. Ať Bůh chrání Libanon,“ uvedl Dijáb, přičemž frázi o boží ochraně třikrát zopakoval.

Dijáb také uvedl, že „zemětřesení“, které zasáhlo Libanon, způsobili jeho zkorumpovaní předchůdci. „Měli by se za sebe stydět, protože jejich korupce vedla k této tragédii, která byla skryta sedm let,“ uvedl.

Pondělní odchod vlády už po odpoledním jednání kabinetu avizoval ministr zdravotnictví Hamad Hasan.

Prezident: Musí se zjistit, zda šlo skutečně o nehodu

Libanon se již mnoho měsíců potýká s vážnou hospodářskou krizí, označovanou za nejhlubší od občanské války z let 1975-1990. Situaci v zemi dále zhoršila pandemie covidu-19 a tragický výbuch mnozí Libanonci vnímají jako poslední kapku, neštěstí přitom přičítají nedbalosti libanonských politiků.

Média uvádí, že patrnou příčinu výbuchu byl požár, jenž vznikl v blízkosti skladu s 2750 tunami dusičnanu amonného, který tam byl neprofesionálně uskladněn už od roku 2013 po zabavení z lodi ruského podnikatele. Dusičnan amonný se často využívá v hnojivech, jako dezinfekční prostředek a díky oxidačním vlastnostem i v pyrotechnice. Prezident Michel Aún v pátek řekl, že se musí zjistit, zda šlo o nehodu, nebo zda výbuch nemohl způsobit vnější zásah.

Nejméně 45 z doposud nalezených obětí jsou Syřané

O víkendu se v Bejrútu uskutečnily masivní protivládní demonstrace požadující odchod vlády. V neděli a v pondělí se rozhodlo vládu opustit několik jejích členů. Odpoledne se uskutečnilo jednání kabinetu, kde se nakonec patrně rozhodlo o rezignaci celé vlády.

Exploze v Bejrútu si podle aktuální bilance agentury Reuters vyžádala životy nejméně 163 lidí. Britská BBC s odkazem na místní média uvádí 220 obětí a 110 stále nezvěstných. Dalších 6000 osob bylo zraněno. Kolem 300 000 lidí přišlo o domov. Libanonská armáda v pondělí uvedla, že pět dalších těl bylo nalezeno s pomocí ruských a francouzských pátracích týmů.

Podle bejrútského guvernéra se pohřešuje mnoho zahraničních dělníků a řidičů nákladních vozů, které je těžké identifikovat. Syrská vláda uvedla, že nejméně 45 z doposud nalezených obětí jsou syrští občané. Syřané v Libanonu tvoří nejpočetnější zahraniční pracovní sílu, pracují převážně jako dělníci či v zemědělství a dopravě.

Video  Exploze v Bejrútu narušila svatební focení v místě vzdáleném 1500 metrů.  - Reuters/MAHMOUD NAKIB
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Citronel ( 10. srpna 2020 20:11 )

A jak by se zachoval tvůj vyhulený vůdce?

Citronel ( 10. srpna 2020 20:09 )

Vim o jednom co utekl před válkou do Bejrútu, tam se prý nudil,tak se vydal do Evropy, do SRN, tam se pro něj vytvořilo dobře placené nic nikomu nepřinášející pracovní místo, našel si inteligentní Češku, vloni byli v Chorvatsku, kde letos nevím a nechci vědět. Modleme se, ať se tam nezačnou nudit a nevydají se směrem Evropa. Po tomto nastoupí jiný, bude jinak vypadat, ale ve srabu budou stále, dlouho se tam válčilo a mají tam plno líných přivandrovalých arabáčů.

viho ( 10. srpna 2020 18:26 )

Kdyby se takový výbuch stal v Česku, tak by to Babišovi ještě preference zvedlo. On by přijel na místo, ustavil se do čela vyšetřovací komise a slíbil, že to všechno vyřeší. Koblihovoliči by jen radostně hýkali a nikoho z nich by ani nenapadlo, že za to může být Babišova vláda nějak zodpovědná, protože jejich vůdce je přeci nejlepší na světě, takže za to může určitě někdo jiný.

krapotkin ( 10. srpna 2020 17:56 )

Co by muselo bouchnout v Čechách, aby Bureš konečně vypad'.

viho ( 10. srpna 2020 17:48 )

Na vedoucích funkcích v Libanonu musí být skuteční odborníci. Do jednoho skladu umístí několik tun výbušniny (zabaveného dusičnanu amonného), několik set kilo rozbušky (zabavené pyrotechniky), a pak tam pošlou borce se svářečkou něco opravovat. To normální člověk nevymyslí. To je jak dívat se do benzínové nádrže s hořící zápalkou v ruce. Jenom v mnohem větším měřítku.

Zobrazit celou diskusi