Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Přes šest miliard korun pro Libanon: Světoví lídři v čele s Macronem přislíbili pomoc

Autor: ČTK - 
9. srpna 2020
22:10

Na nedělní mezinárodní videokonferenci zorganizované Francií ve spolupráci s OSN bylo na pomoc explozí zasaženému libanonskému hlavnímu městu Bejrútu přislíbeno více než 6,6 miliardy korun. S odvoláním na sdělení Elysejského paláce o tom napsala agentura AFP. Úterní mohutná exploze v Bejrútu si vyžádala 158 obětí na životech a přes 6000 zraněných, statisíce lidí se nemohou vrátit domů. Podle odhadů libanonských činitelů výbuch také napáchal škody za přes 334 miliard korun.

„Pomoc by měla být včasná, dostačující a v souladu s potřebami libanonského lidu. Měla by být doručena přímo libanonské populaci s co největší efektivitou a transparentností,“ stojí v závěrečném prohlášení. Dokument uvádí, že partneři Libanonu podporují dlouhodobou ekonomickou obnovu země, což od jejího politického vedení vyžaduje plné zavedení reforem, které Libanonci očekávají. „V této příšerné době Libanon není sám,“ stojí v prohlášení.

Podle agentury AP více než 30 účastníků konference také přislíbilo, že podpoří „věrohodné a nezávislé“ vyšetření příčiny výbuchu. Konference se zúčastnili světoví lídři, včetně prezidenta USA Donalda Trumpa, představitelé vlád a mezinárodních organizací.

EU uvolní 1,7 miliardy korun

Podle agentury AFP Evropská komise se na konferenci zavázala poskytnout Bejrútu pomoc ve výši zhruba 1,66 miliardy korun. Dříve šéfka EK Ursula von der Leyenová informovala o uvolnění částky 867 milionů korun, takže jde o zvýšení o dalších 789 milionů korun, uvedl eurokomisař pro krizové řízení Janez Lenarčič. Unijní prostředky podle něj půjdou do Libanonu skrze agentury OSN, nevládní a mezinárodní organizace.

Elysejský palác uvedl, že Francie přislíbila Libanonu přes 789 milionů korun. Německo podle ministra zahraničí Heika Maase pomůže více než 526 miliony korun, napsala agentura DPA. Šéfka Mezinárodního měnového fondu Kristalina Georgievová zdůraznila, že bude před poskytnutím jakýchkoliv prostředků požadovat audit libanonské národní banky. „Zavázání se k reformám odemkne miliardy dolarů ve prospěch libanonského lidu,“ citovala ji agentura AP.

Trump chce transparentní vyšetření výbuchu

Trump mezitím vyzval libanonskou vládu k plnému a transparentnímu vyšetření tragédie. Podle sdělení Bílého domu také zopakoval, že USA jsou připraveny a ochotny nadále poskytovat pomoc libanonskému lidu. Trump dále vyzval ke zklidnění situace v Libanonu a zároveň poukázal na legitimitu výzev Libanonců k transparentnosti a zavedení reforem.

Libanon se již mnoho měsíců potýká s hlubokou ekonomickou krizí. K dalšímu zhoršení situace přispěla pandemie covidu-19 a nyní ničivá exploze.

Macron v úvodu konference uvedl, že mezinárodní pomoc by měla koordinovat OSN v Libanonu. Dodal, že nabídka pomoci zahrnuje podporu nestranného, ​​důvěryhodného a nezávislého vyšetřování výbuchu.

Bejrútem otřásají protesty

Exploze zničila celé čtvrti ve městě a zhruba 300 tisíc lidí připravila o střechu nad hlavou. Zdevastovala zásoby obilnin a zdemolovala podniky. Mnozí Libanonci z výbuchu, který je přičítán několika tunám špatně uskladněného dusičnanu amonného, viní laxní a zkorumpované politiky. Na sobotní masivní demonstraci vyzývali vládu k demisi, někteří se slovy „Odejděte, jste vrazi“. Protesty pokračovaly i v neděli.

Macron ve čtvrtek Bejrút navštívil jako první zahraniční státník a přislíbil, že peníze na pomoc Libanonu se nedostanou do zkorumpovaných rukou. Bezprostředně humanitární pomoc Libanonu poskytla již řada států včetně České republiky, která tam vyslala tým specializovaný na hledání lidí v troskách. Slíbila také pomoc deset milionů korun.

Video  Záznam děsivého výbuchu v Bejrútu  - cnc
Video se připravuje ...

Jirik-ta ( 10. srpna 2020 03:50 )

A peněz máme. To se to rozdává. Kdyby to lídři dávali ze svého tak by se asi kroutili. Když nedokážou zabezpečit zabavený nálad tak nic.

Zobrazit celou diskusi