Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Slzný plyn i vodní děla. Po výhře Lukašenka přišly krvavé střety, jedna oběť, desítky zraněných

Aktualizováno -
10. srpna 2020
08:08
Autor: ČTK - 
9. srpna 2020
08:18

Prezidentem Běloruska bude na dalších pět let stávající hlava státu Alexandr Lukašenko (65). Podle předběžných výsledků drtivě vyhrál, opoziční kandidátka Svjatlana Cichanouská (37) dostala jen 9,9 procenta hlasů. Jenže ta s výsledkem průzkumu nesouhlasí o podobně to vidí tisíce dalších Bělorusů. Lidé na protest proti výsledkům vyšli do ulic a policie je v Minsku i řadě dalších měst začala zatýkat a tvrdě polačovat odpor. Protesty si vyžádaly nejméně jednu oběť a desítky zraněných. Cichanouská vyzvala bezpečnostní síly, aby se zřekly násilí, a své stoupence, aby upustili od provokací.

Zejména v metropoli Minsku běloruská policie zasahuje proti lidem, kteří v ulicích protestují proti výsledku dnešních prezidentských voleb. Používá slzný plyn, zábleskové granáty, gumové projektily a vodní děla, informují místní novináři na twitteru. Policejní automobil tam rovněž najel do skupiny protestujících, jeden člověk utrpěl vážné zranění, uvedl server tut.by. Jak napsala agentura Reuters, protestující v Minsku začali stavět barikády, aby se ochránili před zásahem policistů.

Exploze ohlušujících granátů popsal i reportér agentury AFP. Ruská zpravodajská agentura Interfax informovala dokonce o několika sanitkách, které mířily na místo protestů v centru hlavního města. Minská policie nicméně agentuře sdělila, že nemá informace o žádných zraněných protestujících.

Místní novináři na sociálních sítích zveřejňují fotky zbitých a zakrvavených demonstrantů. Množství raněných zmiňuje agentura DPA. Agentura AFP i místní novináři píší o zatýkání protestujících.

„Chci připomenout armádě a policii, že jsou součástí národa,“ apelovala na bezpečnostní síly Cichanouská, jež zároveň od provokací zrazovala své stoupence. „Vím, že běloruský lid se zítra probudí v nové zemi,“ dodala.

Hlasování podle opozice doprovázely podvody, režim zakázal účast nezávislých pozorovatelů, zadrženo bylo velké množství novinářů i aktivistů. V zemi přestal fungovat internet a v ulicích Minsku byli rozmístěni vojáci a vojenské automobily.

Podle pozorovatelů čelí již více než čtvrtstoletí vládnoucí Lukašenko v letošním hlasování nejsilnější opozici za poslední léta. Volební kampaň poznamenalo masové zatýkání i zesílené represe vůči kritikům režimu, který je označován za poslední diktaturu v Evropě.

Lukašenko se sám prezentuje jako jediný garant zajištění stability v zemi. Opozice je podle něj napojená na Rusko a další cizí země a jejím cílem je destabilizovat Bělorusko. „Lukašenko dal již předem jasně najevo, že se chce udržet u moci za každou cenu. Otázkou zůstává, jaká ta cena bude,“ myslí si politolog Alexandr Klaskovskij.

Zatýkání v týmu Lukašenkovy protivnice

Již v sobotu byla zadržena šéfka volební kampaně Svjatlany Cichanouské, která je hlavní protikandidátkou autoritářského prezidenta Lukašenka. Dnes se na sociálních sítích objevila informace, že zemi kvůli obavám o svou bezpečnost opustila i Veronika Capkalová, která stála dosud po boku Cichanouské.

Prezidentské volby v Bělorusku: U volebních uren byla už i Lukašenkova největší sokyně Svjatlana Cichanouská. Prezidentské volby v Bělorusku: U volebních uren byla už i Lukašenkova největší sokyně Svjatlana Cichanouská. | Reuters

Capkalová je manželkou bývalého prezidentského kandidáta Valeryje Capkala, který ze země kvůli obavám ze zatčení uprchl již před několika týdny. Podle mluvčí Cichanouské bylo ráno zadrženo osm dalších lidí z jejich volebního týmu.

Cichanouská odvezla děti ze země

Cichanouská, bývalá učitelka, do ulic Minsku i dalších běloruských měst přilákala na předvolební setkání velké množství lidí. Kvůli obavám o svou bezpečnost strávila Cichanouská noc na dnešek mimo svůj domov. Již dříve odvezla ze země do bezpečí i své děti, protože jí bylo vyhrožováno, že o ně přijde, jestliže se z prezidentského klání nestáhne.

Jak Cichanouská nedávno uvedla v rozhovoru s britskou BBC, lidé v Bělorusku nevěří, že volby budou spravedlivé. „Já ale stále věřím, že náš prezident pochopí, že jeho čas vypršel. Lidé ho už nechtějí,“ dodala.

Před některými volebními místnostmi v Minsku i na běloruských ambasádách v Moskvě či Kyjevě se během neděle dne tvořily dlouhé fronty lidí, kteří chtěli hlasovat. „Je neúnosné, že je u moci již tolik let. Měl by pochopit, že už musí odejít,“ citovala agentura Reuters Jurije Kanifatova, který volil v Moskvě a svůj hlas nedal Lukašenkovi.

Na 200 Bělorusů odvolilo i v Praze. Hlasování provázel poklidný protest odpůrců prezidenta Lukašenka, kteří naproti ambasádě vyvěsili transparent odsuzující možné falšování výsledků.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Kazin ( 10. srpna 2020 13:40 )

V pořádku jen ať jim ty ***e nasekají .My zase v listopadu nahazem politiky do Vltavy a to vážně 😠

gabreta ( 10. srpna 2020 12:20 )

A změnilo se do dneška něco??

kralovna-vsech-mori ( 10. srpna 2020 11:37 )

Zajímavé. Jak se někde něco sé-re, tak za to můžou Rusové.

AVATAR ( 10. srpna 2020 07:32 )

fotrpjotr ( 10. srpna 2020 04:18 )

Ti nejhloupější to zase to svedou na Putina.

Zobrazit celou diskusi