Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Letadlo z Dubaje se při přistání zlomilo vejpůl: Mezi 19 mrtvými jsou čtyři děti i piloti

Aktualizováno -
8. srpna 2020
13:15
Autor: sova, Darina Jíchová - 
7. srpna 2020
17:45

Nehoda letadla společnosti Air India, které v pátek havarovalo při přistání v jižní Indii, si vyžádala nejméně 19 obětí a přes 100 zraněných, z toho 16 těžce. Jednalo se o repatriační let, kterým se do Indie vraceli indičtí občané ze zahraničí. Denní snímky ukázaly stroj, který je u strmého strázu. Na místě už vyšetřovatelé našli takzvané černé skříňky, tedy záznamník letových údajů i hovoru v pilotní kabině. Agentuře Reuters to řekl nejmenovaný vysoký představitel indického Generálního ředitelství civilního letectví.

Podle svědků sjel letoun Boeing 737-800 se 191 lidmi na palubě z ranveje a rozpůlil se vejpůl. Bylo v něm 174 dospělých cestujících, deset dětí, dva pilotí a další pět členů posádky. Nešťastná událost se stala kolem sedmé večer tamního času. Obětí nehody jsou i čtyři děti: jedno roční, dvě dvouleté a jedno pětileté, ukázal seznam cestujících.

Kopilotovi se narodí dítě

Mezi mrtvými jsou právě oba piloti, kapitán letu Dípak Sathé (†59) i jeho kopilot Akhileš Kumar (†32). Spekuluje se, že za příčinou nehody stojí lidská chyba, za oba piloty se ale staví jejich rodiny. Bratranec kopilota Basudev uvedl, že Kumar byl „skromný, zdvořilý a slušný člověk.“ „Jeho žena Megha bude do dvou týdnů rodit,“ oznámil Basudev. Dodal také, že jeho bratranec začal létat pro Air India Express v roce 2017 a byl součástí prvních repatriačních letů během pandemie koronaviru. Právě ten posmrtně diagnostikovali u jednoho z cestujících.

Letos v květnu Kumara a zbytek posádky na letišti Kalikutu vítali jako hrdiny. „Nejdřív nám řekli, že jeho stav je vážný, pak nám řekli, že zemřel. Jeho mladší bratr a švagr jeli do Keraly,“ sdělil tisku Kumarův otec Tulsí Ram. Také rodiny kapitána Sathého se vydala pro ostatky svého milovaného.

Zkušený pilot s vyznamením

Sathé byl velmi zkušený pilot, na svém kontě měl i několik vyznamenání s aerolinkami Air India Express létal od roku 2013. Smrtí svého syna je naprosto zdrcená pilotova matka Níla. „Byl to skvělý syn, vždycky pomáhal druhým,“ uvedla Sathéová. Než se stal komerčním pilotem, sloužil 22 letu u indického letectva.

„Byl to jeden z nejzkušenějších pilotů, měl nalétáno více než 10 tisíc hodin a na letišti v Karipuru přistával sedmadvacetkrát,“ řekl o Sathém ministr civilního letectví Hardíp Singh Purí.

Práci záchranářů komplikoval hustý déšť, který se k zemi snášel už v době nehody. Letoun po havárii nezačal hořet a cestující bylo možné evakuovat.

Havárie letadla Air India Express v Indii (7. 8. 2020) Havárie letadla Air India Express v Indii (7. 8. 2020) | Reprofoto Twitter/@aviatorpranoy

Zdrcený havárií je podle svých slov indický ministr vnitra Amit Šáh. Vydal příkaz k okamžitému prohledání místa nehody a záchranným manévrům.

„Kvůli špatnému počasí nemohl pilot napoprvé přistát, tak se se strojem otočil a pokusil se naletět na přistání z jiné strany,“ uvedl následně indický ministr pro civilní letectví.

Letadlo bylo v provozu dva roky. Podle místních televizních stanic stroj při přistávání v hustém dešti a za špatné viditelnosti přejel ranvej, sjel více než deset metrů dolů po svahu a pak se jeho trup rozlomil na dvě části. Letadlo bylo v provozu dva roky. Agentura Reuters uvedla, že 173 osob bylo po nehodě hospitalizováno

Nehoda se stala ve městě Kalikut ve státě Kérala. Přistávací dráha je na kopci a po obou stranách ji lemují hluboké rokle; přistávání je tu náročné i za příhodných podmínek.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

drazor ( 8. srpna 2020 13:41 )

,,Vejpůl’’ co je to za slovo? Pište česky ***.

Pohybovenadany ( 8. srpna 2020 02:51 )

Povinně zavést crash testy podobně jako u automobilů . A u vlaků by nezaškodily taky !

JanSvo ( 7. srpna 2020 22:56 )

FU @Blesk "Letadlo z Dubaje" je jen titulek pro KLIK
India Airlines jsou jedny z nejhorsich linek sveta, cili zadne prekvapko.
od nich bych si nepujcil ani velblouda, tedy....
@blesk - bulvar sracek (jako vzdycky !)

Matos7 ( 7. srpna 2020 21:12 )

Nechtěl bych v tom Křápu sedět

Zobrazit celou diskusi