Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

U Trumpa žalují Nevadu kvůli korespondenčnímu hlasování. Prezident zmínil podvody

Autor: ČTK - 
5. srpna 2020
19:55

Kampaň amerického prezidenta Donalda Trumpa za znovuzvolení a Republikánská strana ve středu podaly žalobu na stát Nevada s cílem zablokovat nový zákon, podle nějž mají místní úřady rozeslat všem registrovaným voličům korespondenční volební lístek do nadcházejících prezidentských voleb. Podle žaloby by totiž opatření „nevyhnutelně“ vedlo k volebním podvodům, což je názor, který dlouhodobě opakuje Trump i řada republikánů. Volební experti však upozorňují na to, že hlasování poštou v USA jen velmi výjimečně doprovázely nesrovnalosti, píše agentura Reuters.

Většina amerických států vyzývá svoje voliče k zaslání hlasů poštou kvůli obavám z šíření koronaviru v přeplněných volebních místnostech. Nevada je přitom jedním z osmi států, které se rozhodly zaslat volební lístky všem svým voličům bez jejich předchozí žádosti.

Trump a jeho spojenci však bez patřičných důkazů opakovaně tvrdí, že všeobecné hlasování poštou budou doprovázet rozsáhlé volební podvody. Několik amerických států přitom již v minulosti pořádalo několikery volby čistě s použitím poštovního hlasování.

Prezident v minulosti dokonce naznačil, že by korespondenčního hlasování mohly zneužít cizí mocnosti pro zásah do voleb, což experti rovněž odmítají jako nepravděpodobné. Trump přitom v posledních několika volbách sám odeslal svůj hlas poštou, protože nedávno přesunul své trvalé bydliště na Floridu.

Prezident a jeho stoupenci rozlišují mezi takzvaným absenčním hlasováním a všeobecným hlasováním poštou, přičemž tvrdí, že první z nich je v pořádku a bezpečné a druhé náchylné k podvodům. Volební experti však opakovaně tvrdí, že mezi těmito druhy hlasování není v podstatě žádný rozdíl.

Trump: Snaží se zavalit stát hlasovacími lístky

„Absenční (hlasování) je v pořádku, protože musíte projít procesem,“ řekl prezident v televizi Fox News. „Oni se však snaží ten stát zavalit (hlasovacími lístky). Upřímně, každý, kdo jen chodí, dostane lístek,“ dodal Trump, ačkoliv se Nevada chystá lístky zaslat jen registrovaným voličům.

Prezident přitom v úterý napsal, že se neobává všeobecného hlasování poštou na Floridě, protože měl tento stát „dva dobré guvernéry“. Ron DeSantis, nynější republikánský guvernér tohoto významného takzvaného bitevního státu, který je zásadní pro výsledek voleb, je Trumpovým horlivým zastáncem. Demokratický guvernér státu Nevada Steve Sisolak je naopak jeho kritikem.

Trumpova kampaň zakládá svou stížnost k soudu na tom, že nová norma v Nevadě porušuje federální volební zákony, protože de facto prodlužuje termín voleb tím, že umožňuje započítat všechny lístky došlé poštou do tří dnů po skončení prezenčního hlasování.

Sisolak v pondělí po podpisu napadaného zákona prohlásil, že má norma chránit obyvatele Nevady a „zajistit, aby měli právo nechat zaznít svůj hlas“. Následně pak v televizi CNN prohlásil, že se prezident a republikáni snaží jen vyvolat u lidí pochybnosti a že v jeho státu nikdy problémy s volbami nebyly.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi