Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Mohutná exploze v Bejrútu: 145 mrtvých a tisíce zraněných. Češi dorazili pomáhat

Aktualizováno -
5. srpna 2020
21:40
Autor: ČTK, kal, kso - 
4. srpna 2020
18:45

Libanonskou metropolí Bejrútem v úterý odpoledne otřásly silné výbuchy, které podle nejnovější bilance ministerstva zdravotnictví nepřežilo více než 145 lidí. Zraněných je 5000 a záchranáři po dalších stále pátrají v troskách. Právě s tím pomůže i speciální tým českých hasičů, který i s pěti psy dorazil ve středu večer do města. Mezi raněnými jsou i zaměstnanci německého velvyslanectví či členové Prozatímních sil OSN v Libanonu (UNIFIL). Podle prvních informací vybuchl sklad v přístavu, kde byly uloženy tuny ledku. Prezident Miloš Zeman zaslal kondolenci libanonskému prezidentovi Michelu Aúnovi. Tamní vláda vyhlásila 14denní výjimečný stav.

Premiér Hasan Dijáb v prohlášení k občanům řekl, že Libanon postihla katastrofa, a požádal spřátelené země o pomoc. Mnoho států ji už nabídlo. Libanonský prezident Michel Aún svolal na středu mimořádnou schůzi vlády a vyzval k vyhlášení dvoutýdenního výjimečného stavu v Bejrútu. Kabinet ho podpořil.

Zatím není jasné, zda jde o pouhou nehodu, nebo zda může mít exploze jiné pozadí. Vysoký libanonský bezpečnostní představitel podle agentury Reuters řekl, že explozi způsobilo 2700 tun ledku. Dijáb prohlásil, že šlo o „nebezpečný sklad“ a že se o něm vědělo od roku 2014. Libanonská agentura NNA oznámila, že příčinou výbuchu byl požár v přístavním skladišti. Poničil mnoho okolních budov a materiální škody jsou podle záběrů kamer mohutné.

Nemocnice jsou zahlcené pacienty

Mnoho hodin po výbuchu stále odvážely z místa raněné sanitky, některé nemocnice už odmítaly přijímat další, protože nemají kapacitu. Na internetu se množí výzvy k darování krve. Ministerstvo zdravotnictví požádalo zdravotníky, aby přišli pomoci k nejbližšímu místu, kam jsou schopni se dostat.

Mezi mrtvými je také předseda Libanonské falangy, což je sociálně demokratická strana maronitských křesťanů. Její šéf Nazar Nadžariján byl ve chvíli výbuchu v kanceláři v blízkosti přístavu.  Těžké zranění utrpěli mimo jiné někteří členové mírové mise UNIFIL, jejíž loď kotvila v bejrútském přístavu a byla při výbuchu poškozena. Zraněni byli i zaměstnanci německé ambasády, která stojí nedaleko přístavu.

„To co se dnes stalo, neprojde, aniž by odpovědní lidé složili účty. Musejí za to zaplatit. Naléhavě vyzýváme všechny spřátelené a bratrské země, které mají Libanon rády, aby se mu postavily po bok a pomohly mu ošetřit hluboké rány,“ řekl Dijáb v televizním projevu. Na středu vyhlásil národní smutek.

Izrael tvrdí, že za nic nemůže

Situaci sledují v sousedním Izraeli, jehož ministr zahraničí Gabi Aškenazi řekl, že Izrael nemá s událostí v Bejrútu nic společného. Nedávno se obnovilo napětí mezi Izraelem a libanonským radikálním hnutím Hizballáhem na izraelsko-libanonské hranici. Také mluvčí Bílého domu Kayleigh McEnanyová řekla, že ve Washingtonu událost sledují. Americké ministerstvo zahraničí oznámilo, že je připraveno poskytnout pomoc.

Pomoci je připraven Izrael, Francie, Írán, Británie, ale i Egypt a Kypr a rovněž Evropská unie, jak řekl předseda Evropské rady Charles Michel. Ministr zahraničí ČR Tomáš Petříček (ČSSD) na twitteru uvedl, že je explozí v Bejrútu šokován a myslí na rodiny obětí. „Jsme s libanonským lidem a jsme připraveni poskytnout pomoc,“ dodal. Později připojil, že se spojil se svým libanonským protějškem.

Vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) napsal, že ČR je připravena poslat speciální tým hasičů se psy vycvičenými na hledání v troskách. Libanon nabídku přijal.

Do Libanonu dorazil tým 36 členů pražského hasičského sboru. „Ve skupině je kromě záchranářů také pět kynologů, statik, lékař,“ uvedla v tiskovém prohlášení mluvčí hasičů Nicole Studená.

Původně měli čeští záchranáři v letadle Smartwings odletět ve středu 16 hodin, kvůli problémům s přeskládáním nákladu ale mise nabrala zhruba dvě hodiny zpoždění. Všichni dorazili na místo ve středu zhruba ve 21:40 českého času.

Pražský hrad informoval, že Zeman ve středu zaslal kondolenční telegram libanonskému prezidentovi Aúnovi. „S hlubokým zármutkem jsem přijal zprávu o tragické explozi v Bejrútu, který si vyžádal mnoho obětí na lidských životech a tisíce zraněných. Dovolte mi, abych v této pohnuté chvíli vyjádřil svým jménem a jménem české veřejnosti hlubokou soustrast vám i rodinám obětí. Je mi nesmírně líto, že libanonský lid postihla tato smutná událost,“ uvedl prezident.

Matragi je v šoku a sčítá škody

„Viděl jsem ohňový kotouč a kouř nad Bejrútem. Lidé křičeli a utíkali, krváceli. Z domů to utrhlo balkony, ve výškových budovách se vysypala okna a sklo spadlo na ulici,“ citovala svědka agentura Reuters. Podle dalšího svědka jsou vybitá okna v celém bejrútském centru a je vidět zraněné lidi. „Naprostý chaos,“ řekl tento svědek.

Libanonská média informují o lidech uvězněných pod troskami, mnozí krvácejí. „Budovy se chvějí, všechna okna mého bytu jsou vyražená,“ tweetoval jeden občan hlavního města.

Blesk se spojil v Libanonu s módní návrhářkou Blankou Matragi. „Jsem hodně v šoku z toho co se tu stalo. Dlouho jsme vůbec netušili co se děje,“ uvedla Matragi, která sice bydlí osm kilometrů od místa výbuchu, ale salon má blíž. „Správce budovy volal, že máme vymlácený okna. Manžel okamžitě jel na místo zjišťovat škody. U nás v domě to rozmlátilo obří sklo a skleněnou sochu, naštěstí to ale nikoho nezranilo.“

Přímý přenos z Bejrútu můžete sledovat zde:

Ve městě se konal protest

Libanon se potýká s vážnou ekonomickou krizí a jeho občané loni v říjnu zahájili protesty proti podle nich zkorumpovaným politikům. V Bejrútu se v úterý konal další z těchto protestů, tentokrát kvůli stále se horšícím dodávkám elektrické energie.

„Všichni si mysleli, že jde o teroristický čin nespokojených lidí, je tady ohromná chudoba, málo elektriky. Vůbec si neumím představit, co nastane po této tragédii!“ zhrozila se Matragi, kterou exploze zastihla u kadeřníka. „První co mě napadlo, že nastalo zemětřesení,“ uvedla.

Lidé se před budovu ministerstva energetiky střetli s policisty, kteří se snažili udržet dav za zátarasy. Účastníci sdělili, že jsou odhodlaní na místě zůstat a pokračovat v protestu v sedě. Některé libanonské domácnosti mají nyní proud jen několik hodin denně a lidé byli nuceni vrátit se k petrolejovým lampám a svíčkám.

Situaci komplikují dlouhodobě spory mezi šíitským Hizballáhem, za nímž stojí Írán a který bojuje proti Izraeli, a sunnitskými politiky. V pátek bude tribunál OSN v Haagu rozhodovat o trestu pro údajné pachatele atentátu na někdejšího premiéra Rafíka Harírího. V roce 2005 byl mezi 22 lidmi, kteří nepřežili pumový útok na jeho kolonu v Bejrútu. Obviněni jsou právě čtyři členové Hizballáhu, kteří ale v Haagu osobně nebudou. Hizballáh podíl na útoku popřel.

Video  Megavýbuch v Bejrútu: Nehoda nebo pumový útok?  - Twitter
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

zamlzena ( 6. srpna 2020 15:38 )

Kapitalismus nemusel vypadat tak, jak teď u nás právě vypadá.Ale jsme to přeci MY, neexistují žádní ONI.

Kazin ( 6. srpna 2020 07:23 )

Petříček je v šoku až se ***.Cesko na tom není nejlíp dle politiku ale šup deset milionů pošleme.Mate nemocné dítě a potřebujete peníze co udělá vláda vy*** se na Vás.Petricek není dostatečně v šoku

xiioma ( 5. srpna 2020 09:40 )

Pomoc Libanonu beru jako naprostou samozřejmost. O tom co tam skutečně bouchlo bych nechala na skutečných odbornících.

sosacek ( 5. srpna 2020 08:27 )

Asi se špatně modlili, tak je jejich "nadřízený" potrestal..

levicove-smegma ( 5. srpna 2020 00:50 )

Hřib a zviditelnění tlakové vlny je u velkývh explozí vždy, i když není jaderná.

Zobrazit celou diskusi