Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Turisté tloustnou a nevejdou se do gondol: V Benátkách seškrtali počet pasažérů

Autor: Darina Jíchová - 
23. července 2020
14:50

Benátské úřady na nátlak gondoliérů musely změnit pravidla proto, kolik lidí se najednou může nalodit na gondolu. Původně na loďku symbolickou pro italské Benátky mohlo 6 osob, nyní maximálně 5, na větší typ gondol nově může jen 12 lidí, předtím byl povelen vstup až 14. Důvodem je podle všeho nadváha turistů, informoval deník The Guardian.

„Je pravda, že turisti váží víc než před 10 či 15 lety,“ uvedl šéf gondoliérské asociace Andrea Balbi. „Na rozdíl od výtahů, kde máte upozornění, kolik lidí se tam vejde, nebo jaká je jeho maximální nosnost, nemáme, jak zvážit naše klienty, proto jsme jen limitovali počet osob na palubě,“ vysvětlil.

Turisté se vrací i do Benátek. Turisté se vrací i do Benátek. | Reuters

„Těžký náklad způsobuje, že do gondoly teče voda. Navíc gondola typu nolo je stejně dělaná pro 5 lidí, když je jich tam 6, ten poslední sedí na místě bez polštářku,“ objasnil Balbi. „Turisti jsou v současné době tlustí, obézní,“ sdělil tisku napřímo prezident další gondoliérské asociace Raoul Roveratto. Stejně jako Balbi upozornil na nebezpečí, že do přetížených gondol vtéká voda.

Gondoliérství je o tradici

Omezení počtu osob na palubě nebylo jediným opatřením, které bylo v Benátkách schváleno. Potomci gondoliérů nyní zdědí licenci po svých otcích bez toho, aby museli absolvovat náročné zkoušky z historie a cizího jazyka. Jedinou atestaci, kterou budou muset splnit, bude schopnost „řídit“ gondolu, další podmínkou je čtyřletá praxe.

Gondoliér patří mezi nejstarší benátské profese, první zmínky o nich pocházejí z roku 1094. V současnosti je ve městě na 433 gondoliérů a 180 záložních gondoliérů. „Je to o pokračování dlouholeté tradice. Kdo je lepším gondoliérem než ten, kdo zná řemeslo? Jejich svět je unikátní, plný malebných kanálů, budov a benátské historie. Je nás teď pouze 433. Když najmeme někoho z Paříže nebo New Yorku, narušíme tím tradici. Bylo by to jako pizza od někoho, kdo není z Neapole,“ zakončil Balbi.

frantacizek ( 23. července 2020 17:08 )

a ještě bych těm obeznějším jako zedník Lorenc nařídil - nehoupat

nakobyl ( 23. července 2020 15:30 )

pořád říkám starej aby tam nejezdila

Zobrazit celou diskusi