Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zplodil 11 dětí, diplomku opsal. Šéf slovenského parlamentu Kollár skryje svůj titul

Autor: mj - 
26. června 2020
11:30

Předseda slovenské koaliční strany Sme rodina Boris Kollár opsal velkou část své diplomové práce. Po tom, co se kauza v úterý provalila, vyzvalo ho několik politiků napříč politickým spektrem, aby odstoupil z funkce předsedy parlamentu. V pátek na tiskové konferenci oznámil, že to nemá v plánu a pouze nebude používat titul magistr v době svého působení v politice.

Na konci června vyšlo najevo, že 11násobný otec a politik Boris Kollár (54) ve své diplomové práci kopíroval celé pasáže textu ze zdrojů, které buď necitoval správně, nebo je v seznamu literatury vůbec neuvedl.

Plagiát za plagiátem

Za podobný přešlap byla kritizována i Petra Krištúfková (43) z Kollárovy strany. Ta je také jeho bývalou milenkou, se kterou má dceru Ester (16). Poslankyně ve své bakalářské práci kopírovala celé odstavce i s chybami, odhalil to bývalý politik Miroslav Beblavý a upozornil na podvod ve videu na sociální síti. Z postu vládní zmocněnkyně pro rodinu odstoupila po třech dnech, kdy se na veřejnost dostaly informace o jejím propojení na souzeného mafiána Kočnera.

Záhy se přišlo na to, že ze stejné vysoké školy v slovenské Skalici má titul i Kollár. Kauza se provalila v úterý, kdy Denník N poukázal na to, že velká část politikovy práce byla okopírovaná z publikace jeho školitele Jozefa Minďáše. Kromě toho použil i texty z webů, které popisují možnosti cestovního ruchu na severu Slovenska, ty se dají dohledat na internetu a připomínají spíš pozvánky pro turisty než akademický text.

Děravý systém kryje prohřešky

Kollár se brání tzv. testem originality. To je systém, kterým na Slovensku musí projít každá závěrečná práce na univerzitě. Jde o antiplagiátorský systém, který je ale děravý, protože kontroluje pouze práce odevzdané na slovenských univerzitách, neodhalí tedy překlady ani texty z jiných publikací.

Systém vykázal u Kollára shodu 24,45 procenta, co předseda strany Sme rodina prezentoval jako běžnou věc: „Interní směrnice Univerzity Komenského říkají, že shoda do 30 procent je běžná praxe,“ brání se. To ale kritizovali ostatní poslanci. Koaliční strana Za ľudí se s vysvětlením neuspokojila a na odchod z postu předsedy parlamentu Kollára vyzval dokonce i ministr zemědělství Mičovský (OĽaNO) nebo poslanec z další koaliční strany, SaS, Ondrej Dostál.

S plagiátorem se setkal i slovenský premiér Matovič, který s ním má tradičně velice dobré vztahy a je pro něj i nejbližším spojencem v rámci koalice: „Ano, včera večer jsem s Borisem strávil dvě večerní hodiny. Byla to velice otevřená debata a nebyla marná,“ napsal na svůj facebook předseda vlády ve čtvrtek večer.

Kollár se v pátek ráno na tiskové konferenci snažil prezentovat jako obyčejný člověk, který se sám dostal tam, kde je dnes: „Pocházím z obyčejných poměrů, klidně by se dalo říct z chudých. Udělal jsem vše pro to, abych se z toho vymanil. Podařilo se mi být úspěšný,“ prohlásil s tím, že jeho dobrý výsledek ve volbách je o uvěřitelnosti, ne o jeho titulu.

Neúspěšný student, ale zato úspěšný tatínek

Šéf slovenského parlamentu oznámil, že během svého působení v politice nebude používat titul magistr, protože nechce v koalici vyvolávat další spory: „Nedovolím takovýmto hloupým způsobem vnášet rozkol do této koalice,“ uvedl Kollár a zmínil i „neúspěšné politiky a jejich spřízněná média“, kterým se prý nelíbí výsledky voleb. Po Dankovi jde tak už o druhého předsedu slovenského parlamentu, který má za sebou plagiátorskou kauzu.

Boris Kollár se do slovenského parlamentu dostal v roce 2016 se svým hnutím Sme rodina. Už předtím byl ale známý jako kontroverzní podnikatel a také jako mnohonásobný otec. Právě během jeho kauzy s plagiátem se do médií dostala zpráva o posledním přírůstku Kollárova „klanu“.

V současnosti má tedy politik už 11 dětí s 10 ženami, ale ani s jednou z nich nebyl ženatý. Má pět dcer a šest synů, zatím poslední potomek se jmenuje Markus a narodil se 7. května, jak uvedla jeho máma Miriam.

vlasok ( 26. června 2020 20:22 )

Žiaľ bohu volili ho slobodné matky alebo zlatokopky, ktoré sa nádejali, že sa mafián o nich postará. Bol to vekslák, ktorý posluhoval mafiánom, Ondrejčákovi, Steinhubelovi a ďalším, pašoval drogy v zaváraninových pohároch a takíto ľudia sa dostávajú do politiky, lebo ich jeho fanúšičky volia, tak isto ako aj Matoviča.

Zobrazit celou diskusi