Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Kollárova exmilenka v dalším průšvihu. Po stycích s mafií na ni prasklo opisování bakalářky

Autor: mj - 
23. června 2020
18:45

Petra Krištúfková (43) je jedna z mnohých bývalých partnerek slovenského politika, předsedy Sněmovny Borise Kollára (54). Už druhé volební období sedí v slovenském parlamentu, ale až teď se o ní začalo víc psát, když ji její strana nominovala na post vládní zmocněnkyně – i přesto, že neměla dostatečnou kvalifikaci. Teď vyšlo najevo, že do své bakalářky zkopírovala několik článků –rovnou i s chybami.

Jak uvádí slovenský Denník N, poslankyně psala práci na téma vlivu rozvodovosti a chudoby na rodinu. Podivné ale je, že bakalářku psala v rámci oboru ochrana a využívaní krajiny na ústavu ekologie. Absolventskou práci obhájila na Středoevropské vysoké škole ve slovenském městě Skalica, nedaleko od českých hranic.

Bakalářský titul získala jenom loni, tedy v čase, kdy se už na Slovensku dávno psalo o rigorózní práci bývalého předsedy slovenského parlamentu Andreje Danka. Novináři přišli na to, že jde o plagiát, ale Danko nebyl ani odvolán, ani sám neodstoupil.

Na nesrovnalosti v bakalářské práci bývalé milenky Kollára přišel slovenský politik Miroslav Beblavý a upozornil na to na facebooku: „Její bakalářská práce, a tedy i celé její vzdělání, jsou falešné, plagiátorské a nečestné. Paní poslankyně systematicky vykrádá texty.“

Blondýna svoji práci nazvala Vybrané indikátory sociálnej dimenzie života a podle úvodu mělo být jejím záměrem „zlepšit situaci rodin na Slovensku“. Její studijní obor však byl ochrana a využívání krajiny na Ústavu ekologie a environmentálních věd.

Podle Beblavého bylo až 16 stran kompletně okopírovaných z jiných zdrojů, přičemž celá práce i se seznamem literatury měla jenom 37 stran. V seznamu sice odkazuje na sedm zdrojů, ale pasáže jsou kopírované bez korektního uvedení citací, vypadá to tedy, že jde o vlastní slova poslankyně.

Při kopírování ale zůstaly v textu i chyby. V práci se tak objevuje část nazvaná Jak si žijeme s anglickým překladem „How´s live“. Správně by ale mělo být „How´s life“. Na jiném místě se zase ve větě dvakrát opakuje slovní spojení „občanské angažovanosti“ a tato stejná chyba se dá dohledat na webu Enviroportálu.

Směrnice vysoké školy, na které poslankyně studovala, sice uvádějí, že bakalářská práce může být i kompilací, ale správné zásady citování musejí být dodrženy: „Etika citování určuje způsob dodržování etické normy ve vztahu k cizím myšlenkám a výsledkům, které jsou obsaženy v jiných dokumentech a v použité literatuře.“

O vzdělání Krištúfkové se média začala zajímat víc až poté, co byl zveřejněn její životopis, když kandidovala na post vládní zmocněnkyně pro rodinu. Vláda ji do funkce vyjmenovala 17. června, ale pouhé čtyři dny nato se poslankyně postu vzdala. Důvodem je to, že se provalilo, že před 11 lety byla na dovolené na jachtě Mariana Kočnera, který je teď souzen v případu vraždy slovenského novináře Jána Kuciaka.

Krištúfková už měla styky s pochybnými muži i v dávnější minulosti. S mafiánem Diničem má dceru Vanessu (21) a se současným předsedou slovenského parlamentu Kollárem má 16letou dceru Ester. Boris Kollár je předsedou strany Sme rodina a má 10 dětí s 9 ženami.

sorgedoktor ( 23. června 2020 23:24 )

Zda se, ze tomu Kollarovi spravne funguji hormonY..

Zobrazit celou diskusi