Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Expremiér o žití s autistou: Špidla popsal neklid během pandemie. Za co chválí vládu?

Autor: Nikola Forejtová - 
23. června 2020
05:10

Expremiér, bývalý ministr práce a sociálních věcí a nyní především hrdý dědeček Vladimír Špidla v rozhovoru pro Blesk Zprávy otevřeně okomentoval nejen vládní kroky během koronakrize, ale také život s autistou v rodině. Špidla podle svých slov až nyní na vlastní kůži pochopil, co to znamená mít v rodině autistu a jak důležité jsou sociální služby, které rodinám dopřejí chvíli oddechu. Prozradil, že nyní dělá i poradce pro ministryni Janu Maláčovou (ČSSD), ale také to, že v karanténě nezahálel a chodil ve čtyři ráno běhat. 

Je tomu tři měsíce, co vláda vyhlásila nouzový stav. Pane expremiére, jak jste vy osobně prožíval mnohdy dramatické chvíle během první vlny pandemie koronaviru?

Prožíval jsem to asi jako naprostá většina lidí. S určitou mírou nejistoty.  A to i přesto, že se s pandemií počítalo a už v době, kdy jsem byl premiér, připravoval se pandemický plán. Nebylo to tak zcela nečekané, ale když to přijde, tak je to nové, jiné a pocit nejistoty z pohybu, který nemůžete zastavit, je velmi silný. 

Jak vnímáte koronavirus jakožto člověk, který věkem spadá do ohrožené skupiny obyvatel - mezi Čechy v důchodovém věku? Máte obavy z nákazy tímto virem, případně z 2. vlny pandemie, o které se nyní mluví? 

Tak abych měl nějakou osobní úzkost, to nemám. Je to života běh, že se člověk dostává do závěrečné fáze života a i když si to člověk nechce úplně připouštět. Prostě je to tak, život má začátek a konec. Ohromná hrůza a zděšení se ve mě nezrodilo, ale choval jsem se opatrně, to je jasné. Můžu si možná říkat, že stále zdolám půlmaratón, tak bych to snad zvládnul.

Jak dlouho dobu jste byl doma uzavřený? Jaký nejdelší čas jste strávil mezi čtyřmi stěnami? 

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Video se připravuje ...
Další videa