Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Z blonďaté exmilenky Kollára je vládní zmocněnkyně. Vytýkají jí styky s mafiány

Autor: mj - 
19. června 2020
10:12

Slovenský podnikatel a politik Boris Kollár (54) je známý svým barvitým rodinným životem – má totiž deset dětí s devíti ženami. Matkou jedné z jeho dcer je i Petra Krištúfková (43), která spolu s Kollárem vstoupila do politiky v barvách nyní vládního hnutí Jsme rodina. Poslankyně byla vybrána pro prestižní funkci vládní zmocněnkyně pro podporu rodiny a sociální pomoc, jejím kritikům ale nevoní její dřívější styky s údajnými mafiány.

Koaliční partner slovenského premiéra Igora Matoviče (OLaNO) Boris Kollár (Jsme rodina) už randil s několika známými ženami. Po jeho boku bylo možné vidět i slavné modelky nebo herečky. Chodil se Zuzanou Belohorcovou, Kateřinou Brožovou nebo se slovenskou moderátorkou a herečkou Karin Haydu. S Petrou Krištúfkovou, poslankyní a novou slovenskou vládní zmocněnkyní, má 16letou dceru Ester.

Kollár vstoupil do vysoké politiky v roce 2016, kdy se jeho strana Jsme rodina dostala do slovenského parlamentu. Už tehdy v lavicích zasedla i Krištúfková, která předtím s politikou neměla velké zkušenosti. První čtyři roky strávilo hnutí v opozici, ale letošní parlamentní volby už posunuly Kollára a jeho stranu do vládní koalice. A Krištúfkovou nyní do nové funkce.

Ve volbách Kollárova Jsme rodina získala 8,24 % hlasů, a stala se tak třetí nejsilnější stranou politické scény. Hnutí se přitom profiluje jako silně prorodinná strana se sociálním cítěním a míří na konzervativní voliče.

Sám Kollár se stará hned o několik svých rodin. To Krištúfková měla v minulosti partnery, považované na Slovensku spíše za pochybné. Kritici jí vyčítají, že se zapletla hned s několika mafiány. A většina z nich už nežije.

Krištúfková má dceru Vanessu (21) s mafiánem Róbertem Diničem. Toho spolu s jeho bratrem zlikvidovala konkurence v roce 1998. Pak se stýkala s kriminálníkem Peterem Havašim, kterého zastřelili v Bratislavě v roce 2004. Blízko měla i k dalším mužům podsvětí, třeba odsouzenému Piťovi, jak se přezdívá Juraji Ondrejčákovi.

Spekulovalo se i o vztahu či přátelství s Mariánem Kočnerem, který je souzen v případu vraždy slovenského novináře Jána Kuciaka. Kočner jí prý půjčoval svůj vůz, aby nemusela jezdit městskou dopravou. Na margo toho údajně Krištúfková řekla: „Radši budu sedět smutná v mercedesu, než veselá v autobusu.“

Minulý rok ji parlament odvolal z výboru pro kontrolu činnosti vojenského zpravodajství právě kvůli pochybám nad jejími vztahy v minulosti. Poslankyně reagovala: „Ano, byla jsem odvolána z toho výboru, ale musím dodat jeden fakt, a to, že se bavíme o období před 25 lety.“ A dodala, že její odvolání sloužilo jenom na zakrytí jiných kauz.

Vláda vytvořila nový post

V programovém prohlášení slovenské vlády se nyní píše, že vláda „bude vykonávat adresná sociální opatření zaměřená především na lidi, kteří pomoc státu skutečně potřebují“. Proto byl zřízen úřad zmocněnkyně vlády pro podporu rodiny a sociální pomoc. Ten spadá pod ministerstvo práce, které vede Kollárovo hnutí. Poslanci Krištúfkovou do funkce zvolili, ale její nominace vyvolala spory v koalici.

Jádrem sporu je kvalifikace a také zmiňovaná minulost poslankyně. Kromě styků s kontroverzními lidmi panují pochybnosti i nad jejím vzděláním. Krištúfková v životopisu uvádí, že pracovala jako podnikatelka až do nástupu do parlamentu. V minulém volebním období byla členkou výboru pro sociální věci.

Krištúfková dále uvádí, že získala titul bakaláře na vysoké škole ve slovenské Skalici. Tedy na stejném místě, kde titul získal i Kollár za práci o životním prostředí. Škola se do novin dostala již dříve, když se přišlo na to, že některá z jejích detašovaných pracovišť neměla akreditaci.

Ľudmila Kolesárová, která pracuje v organizaci Dobrý anjel, se ke jmenování Krištúfkové vyjádřila pro Denník N: „Dnešní situace v rodinné politice a tématu sociální spravedlnosti si vyžaduje krizový management a kompetentní, odborně vysoce kvalifikovanou osobu. Tento předpoklad bohužel paní Krištúfková nesplňuje.“

sorgedoktor ( 19. června 2020 12:24 )

Mate nechutne komentare. Kfdytz ma desr deri, to je chlap jak se patri

Zobrazit celou diskusi