Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Vpálil Afroameričanovi (†27) dvě kulky do zad. Policistu viní z vraždy, hrozí mu trest smrti

Autor: ČTK - 
17. června 2020
22:53

Policista z Atlanty, který minulý týden zastřelil Američana tmavé pleti Raysharda Brookse, byl obviněn z vraždy. Informovaly o tom světové agentury s odvoláním na prohlášení prokuratury v americkém státě Georgia. Zabití 27letého Brookse vyvolalo další vlnu protestů proti rasismu a policejnímu násilí na černoších v USA.

Bělošský policista Garrett Rolfe, který Brookse 12. června dvakrát střelil do zad, byl o den později propuštěn poté, co se objevily videozáznamy celého incidentu. Nyní čelí obvinění z vraždy, ale i z útoku smrtící zbraní, uvedl na tiskové konferenci v Atlantě okresní návladní Paul Howard. V případě, že bude shledán vinným, hrozí mu doživotí, ale i trest smrti, dodal Howard.

Protesty v USA. Protesty v USA. | Reuters

Šarvátka před restaurací

Brooksově smrti předcházela potyčka s policisty poté, co muž usnul v autě u restaurace rychlého občerstvení a následně neprošel dechovou zkouškou na alkohol. Když se jej snažil příslušník pořádkových složek zatknout, strhla se šarvátka, při níž Brooks zřejmě jednomu z policistů vzal jeho taser a dal se na útěk. V jednu chvíli pak paralyzérem namířil na jednoho z policistů. Rolfe následně otci čtyř dětí vpálil dvě kulky do zad.

Podle návladního Howarda Rolfe do Brookse poté, co ho střelil, ještě kopl. Druhý z policistů přítomných na místě činu, Devin Brosnan, pak stál na těle zraněného muže, který bojoval o život. Brooks zemřel po převozu do nemocnice. Howard vysvětlil, že Brosnan bude s prokuraturou spolupracovat a že byl obviněn z napadení a porušení přísahy.

Video  Expert o rasových nepokojích v USA: Trump by si mohl pohodlně nakráčet k znovuzvolení  - Blesk TV
Video se připravuje ...