Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Trump ztrácí půdu pod nohama? Jeho rádci požadují omluvu od CNN za předvolební průzkum

Autor: Darina Jíchová - 
11. června 2020
15:30

Stanice CNN obdržela dopis od poradců prezidenta Donalda Trumpa, kteří vedou jeho prezidentskou kampaň. V listu se dovolávají, aby stanice stáhla nedávno zveřejněný průzkum veřejného mínění, který ukazuje, že Trumpův sok, demokratický kandidát Joe Biden, má nad prezidentem náskok. Kromě stažení předvolebního průzkumu se Trumpovci dožadují také omluvy.

Dopis byl adresován šéfovi CNN Jeffu Zuckerovi a byli pod ním podepsáni přední lídři Trumpovy kampaně, jeho právní poradkyně Jenna Ellisová a hlavní šéf Michael Glassner. Dvojice tvrdí, že CNN ve své analýze veřejného mínění publikovala řadu nepřesných a zavádějících tvrzení. Zástupci CNN to odmítají. „Za svým průzkumem si stojíme,“ reagoval mluvčí stanice Matt Dornic.

Biden má nad Trumpem náskok

Průzkum sestavila výzkumná společnost SSRS a CNN ho zveřejnila v pondělí 8. června, výsledky ukázaly, že Trump na Bidena ztrácí 14 procent mezi zaregistrovanými voliči. Mimo to analýza ukázala, že prezidentova obliba klesla na 38 procent, to je nejhorší výsledek od ledna 2019, naopak vzrostl počet Američanů, kteří vyloženě nesouhlasí s jeho vládou, a to na 57 procent.

„Tenhle váš výstup a falešný průzkum má potlačit voliče, zadusit jejich nadšení pro prezidenta a předložit nepravdivý názor na skutečnou podporu prezidenta, jaké se ve Spojených státech těší,“ stojí v dopisu pro CNN. Zástupci kampaně oficiálně zažádali o to, aby CNN průzkum stáhla a publikovala „pravé, férové a zřejmé objasnění všech zavádějících závěrů“.

CNN: První americký politik, co hrozí žalobou

„Jejich nařčení a požadavky v plné míře odmítáme,“ reagoval viceprezident CNN David Vigilante. „Pokud vím, tohle je poprvé ve čtyřicetileté historii CNN, kdy bylo stanici vyhrožováno žalobou, protože se americkému politikovi či jeho kampani nelíbily výsledky průzkumu veřejného mínění, který CNN dělala,“ prohlásil Vigilante.

„Samozřejmě političtí lídři nám v minulosti hrozili žalobou za nějaké články, většinou hrozba přišla ze zemí jako Venezuela nebo z podobných režimů, které mají jen pramalý respekt pro svobodná a nezávislá média,“ uvedl Vigilante a nepřímo tím Trumpa přirovnal k venezuelskému diktátorovi Nicholasovi Madurovi.

Prezident Trump si to „osobně“ se CNN vyřídil prostřednictvím své oblíbené platformy twitter, kde napsal, že si najal republikány využívanou agenturu McLaughlin & Associates. Chce po ní, aby zanalyzovala nejen průzkum CNN, ale i další, které prezident považuje za falešné v souvislosti s neuvěřitelným nadšením podporou, které od voličů dostává.

Biden boduje ve většině průzkumů

McLaughlin & Associates platí za jednu z nejvíce nepřesných agentur, které v oboru působí. Na jednu z posledních příček ji zařadil politický zpravodajský server FiveThirtyEight. CNN nebyla zdaleka jediná, kdo v posledních týdnech publikoval předvolební průzkum. Stanice ABC, Fox News, CBS či deníky The Washington Post a Wall Street Journal ve spolupráci s různými agenturami přišly s vlastními průzkumy, které také hovoří ve prospěch Bidena.

Ellisová a Glassner se dožadují „opravy zavádějících dat“ a odkazují se na průzkum provedený firmou McLaughlin & Associates. „Bylo dotazováno 1259 dospělých, nikoli registrovaných voličů, zřejmě ani ne pravděpodobných voličů,“ stojí v dopise.

CNN potvrdila, že telefonicky mluvila se 1259 dospělými, předvolebního průzkumu se zúčastnilo jen 1125 z nich, všichni registrovaní voliči. CNN zdůraznila, že volby jsou nyní v té fázi, kdy se analytici zaměřují převážně na registrované voliče. Stanice rovněž upřesnila, že 32 procent z dotazovaných se identifikuje jako demokraté, 25 procent jako republikáni a 44 procent jako nezávislí.

Trump čelí třem velkým krizím

Ellisová a Glassner CNN vyčetli, že průzkum proběhl mezi 2. až 5. červnem, tedy než Bílý dům oznámil „skvělou a nečekaně příznivou ekonomickou zprávu“, že se vládě podařila zvýšit míra zaměstnanosti.

Výsledky všech posledních průzkumů včetně toho od CNN odrážejí tři velké krize, kterými si Trumpova prezidentura právě prochází, a to pandemii koronaviru, hlubokou hospodářskou recesi a vyostření rasového problému, které vyvolalo zabití Afroameričana George Floyda (†46). Ten zemřel poté, co mu nyní už bývalý bělošský policista téměř 9 minut klečel na krku a neulevil mu, ani když ho Floyd upozornil na to, že nemůže dýchat.

Video  Expert o rasových nepokojích v USA: Trump by si mohl pohodlně nakráčet k znovuzvolení  - Blesk TV
Video se připravuje ...

slafa ( 15. června 2020 01:20 )

http­s://y­outu­.be/d9­PmNTZ9­84M

zatracena ( 11. června 2020 16:24 )

...a jediná MÁ radost je z toho že po vypršení funkč. období UŽ NIKDY TUTO ZEMI NEPOVEDE ani NEBUDE REPREZENTOVAT - Miloš z.EMAN !

zatracena ( 11. června 2020 16:19 )

jelikož názorová TAPETA od Milana - DONALDOVY dny jsou PRAVDĚPODOBNĚ SEČTENY.... wonderful News

zatracena ( 11. června 2020 16:15 )

jelikož ÚDERNÁ REDAKCE - nedá možnost k ZABITÉMU černochovi možnost KOMENTU - jenže by měli BLESKOSVODI nejprve zveřejnit CELOU PRAVDU a to, že se OBĚŤ a POLICEJNÍ VRAH znali s dřívějška ještě když spolu PRACOVALI u SECURITY GROUP a POLICAJT - CHAUVIN byl v posledních 18 letech - 18X VYŠETŘOVÁN za NEZÁKONNÝ POSTUP i jeho ex žena potvrdila NÁSILNICKÉ SKLONY viz. News in U.S.A. zapomínáte radaktůrci, že dnes je jiná doba a spousta Čechů i SLOVÁKŮ UMÍ nejen ANGLICKY ale máme i jiné OBČANSTVÍ ... Takže Nás - N.E.O­.B.E­.L.Ž­.E.T­.E. !

MAMKA2316 ( 11. června 2020 16:13 )

Je to ode zdi ke zdi, bez systému. Jednou na východ, jednou na západ. Komunismus a východ mne vyhnaly do světa, ale ten západ klame tělem. Vyhlašuje spojenectví, ale drží si svůj píseček, jako před 500 lety, když si rozděloval svět, nebo v osmatřicátém, nebo nyní.

V devětaosmdesátém jsem se smál, když se u nás říkalo, jaké máme špatné výrobky, potraviny, salámy jak jsou hnusné... Ale jak se otevřely hranice, tak Rakušáci jezdili na jižní Moravu a skupovali je v obrovském množství. Někdy se strašně podceňujeme, bohužel. Jsme provinční země, s tím se nedá nic dělat, s námi nikdy nikdo moc nepočítal, kdo ví, kde je nějaké Česko? My se tím pádem podceňujeme, ale je to chyba, protože máme na spoustu věcí. Jsme strašně chytrý národ a já jsem na něj hrdý. Proto mě mrzí, k čemu došlo, že jsme si vyprodali mnohé z toho dobrého, co jsme měli.
Teď se volí opačný gard, ale na příkaz se něco těžko dělá, mělo by to jít přirozenou cestou, podporou národních výrobků. Máme hodně výrobců, jsou schopní, ale bohužel jsou převálcováni tím množstvím. Já vždy hledím na kvalitu, a ne na množství. A tam bychom měli všichni hledět. Ale současná mamutí výroba funguje tak, že produkuje velké množství, aby se převálcovala konkurence. A tím jde do háje kvalita. S nedostatkem kvality potravin souvisí i naše zdraví, protože nekvalitní potraviny ovlivňují zdraví, o kterém teď shledáváme, že je důležité, když přijde nějaká pandemie. Člověk by měl být odolný díky kvalitním potravinám, a ne kvůli lékům.

Kvalitu jsme vždy měli možná větší, než máme nyní, hlavně si ji kazíme z nekvalitního dovozu. Kam zmizela ta vládní snaha o zrušení dvojí kvality potravin na evropském trhu? Což naše vedení nevidí, že ta jejich horší část produkce a dokonce i ta dražší, je neustále lifrovaná k nám? Jsou to mnohdy dreky napomádované kočičím zlatem, které často navíc přijímáme v předklonu, že jsou ze Západu. Neklaněl jsem se Východu a nebudu se klanět ani Západu, každý má něco dobrého a špatného a jak zpívá Pepa N

Zobrazit celou diskusi