Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Trump se chvástal, pak přišla nepříjemná zpráva. A chce se pomstít Merkelové?

Aktualizováno -
5. června 2020
21:02
Autor: ČTK, Mii - 
5. června 2020
19:02

Další tiskovku, kde nešetřil slovy chvály na svou osobu, uspořádal v pátek americký prezident Donald Trump. Podle něj jen díky hospodářskému úspěchu současné republikánské administrativy se země dokázala postavit pandemii koronaviru a „zachránit milionů životů“. Předchozí vláda podle něj nic neudělala. Její člen, demokratický viceprezident Joe Biden, ale dost možná usedne v Bílém domě. Televize CNN v pátek informovala, že šance Trumpa na znovuzvolení klesají. Deník The Wall Street Journal pak uvedl, že Trump rozhodl o stažení téměř 10 tisíců vojáků z Německa a spekuluje se, že je to kvůli jistému kroku německé kancléřky Angely Merkelové.

„Udělali jsme úžasnou věc, vybudovali jsme úžasně silné základy. Když přišla nemoc, když se objevil problém, byli jsme schopni to odříznout, zastavit to, udržet každého uvnitř, nepustit nikoho sem. Zachránili jsme miliony životů,“ řekl Trump. Několikrát přitom zopakoval, že se podařilo předejít smrti až 2,5 milionu Američanů.

Šéf Bílého domu rovněž prohlásil, že předchozí vláda demokratického prezidenta Baracka Obamy, jehož viceprezidentem byl Trumpův nynější volební sok Joe Biden, zemi vůbec na nic nepřipravila, a to ani po ekonomické, ani materiální stránce. Jako příklad uvedl nedostatek plicních ventilátorů, které jsou klíčové pro přežití pacientů s těžkým průběhem covidu-19. „Nechali nám prázdné skříně,“ řekl Trump opakovaně o Obamově vládě.

Trump rovněž kritizoval ty americké státy, které nepostupují dostatečně rychle s uvolňováním karanténních opatření. Uvedl, že si přeje, aby plošná omezení rychle skončila.

USA jsou koronavirem nejpostiženější zemí světa; nemoc covid-19 zde byla podle americké Univerzity Johnse Hopkinse potvrzena u takřka 1,9 milionu lidí, z nichž přes 108 000 komplikacím souvisejícím s infekcí podlehlo.

V Bílém domě už neusedne?

Trumpova kritika přichází ve chvíli, kdy s Bidenem svádí předvolební boj. Ten se zatím nejeví příliš úspěšně, uvedla v pátek americká televize CNN. Podle ní šance Trumpa na to stát se znovu prezidentem značně klesly.

Pro zvolení do Bílého domu není důležité, zda kandidát v listopadových volbách získá větší podporu Američanů, rozhodující je poměr volitelů, kteří prezidenta fakticky volí. V roce 2016 tehdejší Trumpova demokratická sokyně Hillary Clintonová sice získala více hlasů Američanů, potřebné volitele však obdržel Trump. Sbor volitelů má 538 členů, k získání prezidentského křesla je tak nutná podpora nejméně 270 z nich.

Série nových průzkumů z tohoto týdne ukázala, že Trump si nevede dobře v těch státech USA, které nepatří do tábora tradičních republikánských či demokratických bašt, a ani v těch klonících se spíše k republikánům. Ze sondáží televize Fox News, která je Trumpovou oblíbenou stanicí, vyplývá, že republikánský šéf Bílého domu by s Bidenem prohrál v Arizoně (46 procent ku 42), Ohiu (45 procent ku 43) a Wisconsinu (49 procent ku 40). Naopak v Texasu by podle průzkumu Quinnipiacké univerzity těsně vyhrál Trump poměrem 44 procent ku 43.

Poslední demokrat, který v Arizoně vyhrál, byl Bill Clinton v roce 1996. V Texasu demokrat nevyhrál od úspěchu Jimmyho Cartera v roce 1976. Ohio od počátku tohoto století sice patří k nejvrtkavějším státům, ale v roce 2016 tu výrazně zvítězil Trump. Wisconsin od 90. let hlasoval výhradně pro demokratické kandidáty, ale v roce 2016 se přiklonil k Trumpovi. Doposud se předpokládalo, že Trumpa podpoří Wisconsin také letos.

Kandidát na prezidenta USA Joe Biden Kandidát na prezidenta USA Joe Biden | Reuters

Portál 270towin.com propočítal několik modelů možného volebního vývoje. Za výchozí stav vzal výsledek z roku 2016, kdy Trump ve volbách získal 306 volitelů. Pokud prohraje jen v Texasu, který má 38 volitelů, stane se prezidentem Biden. Když Texas udrží, ale ztratí Arizonu, Michigan a Pensylvánii, rovněž mandát neobhájí. Prohraje, i když přijde o Ohio, Michigan a Wisconsin, nebo když neuspěje v Arizoně, Ohiu a Wisconsinu.

CNN poznamenala, že i přes nepříznivý výhled pro Trumpa stále do listopadových voleb zbývá přes 150 dní, během kterých se může stát cokoli.

USA stahuje z Německa americké vojáky

Překvapivá pak byla páteční zpráva deníku The Wall Street Journal. Trump podle něj nařídil stáhnout z Německa 9500 ze stávajících 34 500 amerických vojáků. Agentura Reuters tvrdí, že část vojáků bude přemístěna do Polska a do dalších blíže neupřesněných spojeneckých zemí, zbytek se vrátí do vlasti.

Součástí stažení vojsk má být i omezení maximálním počtu amerických vojáků, kteří mohou naráz v Německu pobývat. Podle nových ustanovení nebude moci stav kontingentu se započítáním trvale či dočasně rozmístěných vojáků a střídajících vojáků překročit hranici 25 000 mužů a žen ve zbrani. Stávající praxe podle WSJ umožňuje dočasné navýšení počtu až na 52 000 vojáků.

Jeden z amerických činitelů řekl WSJ, že o možnosti výrazně snížit vojenskou přítomnost v Německu americká vláda diskutovala od loňského září a že Trumpovo rozhodnutí nijak nesouvisí s tím, že německá kancléřka Angela Merkelová se kvůli epidemické situaci rozhodla odmítnout pozvánku šéfa Bílého domu na washingtonský summit skupiny hospodářsky nejvyspělejších států G7.

Trump nicméně Německo, které je členem Severoatlantické aliance, dlouhodobě kritizuje za to, že nedostatečně investuje do armády. Berlín loni přislíbil, že do roku 2031 německé výdaje na obranu dosáhnou dvou procent HDP, jak se NATO dohodlo.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

slafa ( 6. června 2020 08:24 )

Us economy on upswin­g.ht­tps://­youtu­.be/_V­_HYVEr­5S4

slafa ( 6. června 2020 08:21 )

Dobra den pro DT. http­s://y­outu­.be/_V­_HYVEr­5S4

slafa ( 6. června 2020 08:13 )

Nikdo ho nepovalil,jen mirne strcil aby sel z cesty.Povalit a odstrcit je rozdil.

slafa ( 6. června 2020 08:11 )

Stary pan se vydal proti siku policie,nevim jak nekdo muze byt tak hloupy, policie hned zavolala sanitku.

slafa ( 6. června 2020 08:09 )

TRUMP PRESVEDCIVE VYHRAJE,EKONOMIE SE ZVEDLA BURZA JE PRES 27 TISIC A NEZAMESTNANOST KLESLA O 2.5 MILIONU NOVYCH MIST.DEMOKRATI JSOU NA USTUPU.AMERICKY VOLIC CHCE MIT BEZPECNOU AMERIKU A EKONOMII S NIZKOU NEZA­MESTNA­NOSTI,­POLI­CIE MUSI BYT TVRDA NA VSECHNY KRIMINALNIKY,JINAK TO ANI NEMUZE BYT.

Zobrazit celou diskusi