Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Fico se rozpovídal o životě na zámečku: Expremiér si luxusu užívá ze zdravotních důvodů

Autor: mj - 
4. června 2020
12:20

Bývalý slovenský premiér a předseda nejsilnější opoziční strany Smer-SD Robert Fico razantně odmítl informace o svém novém bydlišti. Tedy o životě na luxusním zámečku v obci Vinosady. Fico tvrdí, že bydlí v pronajatém bytě v Bratislavě a zámeček využívá pouze na rehabilitace, které teď potřebuje víc, než kdy jindy.

Ve středu přišel slovenský týdeník Plus 7 dní se zprávou, že Robert Fico bydlí v luxusním zámečku v obci Vinosady, jehož majitelé nejsou známí, ale podle dostupných informací je napojen na schránkovou firmu spojenou s podnikateli blízkými straně Smer-SD, konkrétně jde o Miroslava Výboha a Juraje Širokého.

Fico: Všechno je zavřené. Dostal jsem nabídku na rehabilitace

„Nebydlím v žádném objektu ve Vinosadech, je to totální nesmysl,“ zdůraznil Fico ve středu během tiskové konference v slovenském parlamentu. „Jelikož je všechno zavřené, dostal jsem nabídku využít rehabilitační část tohoto zařízení. Několikrát jsem ji využil, a ještě ji využiju,“ dodal s tím, že šlo o nabídku od známých.

Bývalý premiér se ostře ohradil vůči informacím zveřejněným v týdeníku Plus 7 dní: „Odmítám všechny nesmysly uveřejněné v Plus 7 dní. Bydlím v pronajatém bytě v městské části Ružinov a odmítám představy médií, že jim budu poskytovat detailní informace z mého soukromého života. Pokud neporušuju zákon, mám právo jít, kam chci, navštívit, koho chci, a setkat se, s kým chci,“ reagoval Fico nejdříve písemně.

V Národní radě SR pak pokračoval před novináři, kterým ale nepovolil žádné další otázky: „Je to, jako kdybyste si mě zítra ráno nafotili v River Parku, kam si chodím zaplavat, a ptali se mě na to, jestli si můžu dovolit bydlet v River Parku. Dostal jsem nabídku využít rehabilitační část tohoto zařízení. Několikrát jsem ji využil a také ji ještě využiju na rehabilitaci, kterou teď potřebuju víc než jindy.“

Fico už v luxusu bydlel, zůstala po něm spoušť

Fico s rodinou dlouho bydlel na bratislavském sídlišti Dlhé diely v obyčejném paneláku. Dva roky po tom, co se stal premiérem, se v roce 2008 přestěhoval do bytu, který patřil Správě služeb diplomatického sboru SR. V roce 2012 si pak pronajal luxusní byt v rezidenci Bonaparte, který patřil kontroverznímu slovenskému podnikateli Ladislavovi Bašternákovi. Ten už sedí víc než rok ve vězení za daňové podvody.

Bývalý Ficův byt v Bonaparte šel letos v březnu do dražby. Má rozlohu 377 metrů čtverečních a další dvě terasy o rozloze 111 metrů čtverečních. Expremiér ho však zanechal v katastrofálním stavu, když v bytě zůstaly vytrhané parkety a chyběly i vodovodní kohoutky nebo obložení krbu.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi