Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Kim Čong-un je naživu! Se sestrou vyšel ven, KLDR ukázala fotky z otevření továrny

Aktualizováno -
2. května 2020
06:53
Autor: ČTK - 
2. května 2020
00:15

Severokorejský vůdce Kim Čong-un se poprvé po třech týdnech objevil na veřejnosti, informovaly agentury Jonhap a Kjódó. Severokorejská agentura KCNA uvedla, že se Kim osobně zúčastnil otevření továrny na hnojiva severně od metropole Pchjongjangu. Kim se na veřejnosti objevil poprvé od 11. dubna. Na fotografiích je kromě usmívajícího se Kima vidět i jeho mladší sestra Kim Jo-čong.

Kim Čong-un se za zvuků uvítací melodie zapojil do slavnostní události. Všichni účastníci mu bouřlivě provolávali slávu,“ napsala agentura KCNA. Na jedné ze zveřejněných fotografií Kim přestřihává červenou pásku, na druhé si spolu se zástupci továrny prohlíží nový provoz. Na obou snímcích působí Kim odpočatě a v dobré náladě.

Šestatřicetiletý Kim se na žádné veřejné akci neobjevil tři týdny, o jeho programu nepsala ani státní média. Tak dlouhá nepřítomnost zavdala popud ke spekulacím o tom, zda Kim není vážně nemocný.

Vůdce KLDR Kim Čong-un je naživu! Zúčastnil se otevření továrny, oznámili Korejci Vůdce KLDR Kim Čong-un je naživu! Zúčastnil se otevření továrny, oznámili Korejci | Reuters

Americká televize CNN minulý týden s odvoláním na nejmenovaný zdroj z americké vlády uvedla, že severokorejský vůdce podstoupil operaci a je ve vážném stavu. Webový portál Daily NK, který údajně získává informace od severokorejských přeběhlíků, napsal s odkazem na své zdroje, že se Kim zotavuje po „kardiovaskulárním chirurgickém zákroku“. Tato tvrzení ovšem popřela jihokorejská vláda a poté i americký prezident Donald Trump.

Kromě spekulací, že Kim prodělal kardiovaskulární zákrok, se objevily i ty, že je ve vegetativním stavu. Jihokorejský ministr pro sjednocení v úterý prohlásil, že důvodem Kimovy státnické pauzy jsou možná jeho obavy z nákazy koronavirem.

Severokorejský diktátor se stranil veřejnosti 3 týdny. Nápadná byla především jeho nepřítomnost při oslavách narozenin jeho dědečka a zakladatele KLDR Kim Ir-sena 15. dubna, což je v zemi důležité výročí.

Otázku ohledně zdravotního stavu Kim Čong-una dostal na dnešním brífinku americký prezident Donald Trump. Řekl, že má o Kimovi informaci, kterou zveřejní, až nastane pravý čas.

Poté, co se zprávy o Kimově veřejném vystoupení objevily, se novináři během pátečního brífinku v Bílém domě obrátili s žádostí o komentář na prezidenta Trumpa. „Raději bych to ještě nekomentoval,“ řekl Trump. „Máme k tomu co říci, ale uděláme to, až nastane vhodný čas,“ dodal.

O vážném zdravotním stavu, či dokonce smrti severokorejského diktátora se hojně spekulovalo i v roce 2014, kdy se Kim na veřejnosti neobjevil dokonce 40 dní.

BoziMilda ( 2. května 2020 23:31 )

Prepáčtě pán velkomožný, som z toho volaaký zmätený.

BoziMilda ( 2. května 2020 23:28 )

Na 99% je to dvojník na předtočených záběrech.

va45 ( 2. května 2020 22:07 )

Kdy se ti to stalo?

va45 ( 2. května 2020 22:06 )

ba díš pravdu.Kalouska.

va45 ( 2. května 2020 22:05 )

ČT se tak snažila aby byl mrtví a on žije.No není to banda p.i.t.o.m.c.ů.

Zobrazit celou diskusi