Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Útok v době koronaviru: Migrant pobodal dva lidi ve Francii, zranil i dítě

Aktualizováno -
4. dubna 2020
23:15
Autor: ČTK - 
4. dubna 2020
14:20

Dva lidi v neděli zabil útočník s nožem na jihovýchodě Francie. Dalších pět lidí utrpělo podle aktualizované bilance zranění, žádný z nich není podle zástupců nemocnice v ohrožení života. Podezřelým z útoku je muž súdánského původu narozený v roce 1987, který byl hned po činu zadržen. Případem se bude zabývat protiteroristická prokuratura, informovala agentura AFP.

Protiteroristická prokuratura v prohlášení uvedla, že při domovní prohlídce u údajného pachatele byly nalezeny ručně psané texty, které se týkaly i náboženství a v nichž si muž stěžoval na život v zemi bezvěrců.

Muž zaútočil v neděli dopoledne ve městě Romans-sur-Isère na ulici, kde jsou pekárny a další obchody s potravinami. Nejdříve napadl jistého Rumuna, který šel na procházku se svojí přítelkyní a synem, uvedla francouzská média. Pak vešel do trafiky, kde pobodal prodavače a dva zákazníky. Další lidi napadl v řeznictví a supermarketu.

Policie útočníka zadržela na místě. Podle některých zdrojů muž při útoku křičel Alláhu akbar (arabsky Bůh je veliký), to však později vyšetřovatelé popřeli. Podle policejních odborů při zásahu policisty žádal, aby ho zastřelili.

Někteří extremisté se snaží využít koronaviru k hledání příznivců

Šéf resortu vnitra Christophe Castaner řekl, že na zabezpečení místa činu se podílelo asi sto policistů a 45 hasičů.

Ve Francii stejně jako v mnoha jiných evropských zemích je kvůli šíření koronaviru celostátní karanténa, platí například zákaz shromažďování nebo omezení volného pohybu lidí.

Agentura AP připomíná, že Francie v posledních měsících zažila několik útoků nožem. V lednu policie v Metách postřelila muže, který s nožem v ruce a pokřikem Alláhu akbar útočil na skupinu strážců zákona. Jen o dva dny dříve policisté zastřelili útočníka, který na předměstí Paříže jednoho člověka ubodal nožem a dva další zranil. Podle analytiků se snaží některé extremistické skupiny využít současné krizové situace, v jaké se Francie nachází, k tomu, aby získaly nové stoupence.

tryskomys ( 5. dubna 2020 05:28 )

Neměli je sem vůbec pouštět,jen si budou žít na úkor křestanů,porušují zákony,mít několik žen je v Evropě bigamie,zle to dopadne s Evropou díky Merklové,která chtěla posílit stárnoucí generací takovým o.d.p.a.d.e.m,vůbec neuvažovala nad jejich náboženstvím,řítíme se do pekla,ustupují ve všem ,co tu naši předci vybudovali,stačí se podívat na volnomyšlenkářské Svédsko,už se tam bojí do některých oblastí i policie,vAnglii jsou na ulici jako hračky na honěnou beze zbraní,co říct,když je tam mají ve vládě,hlavně,že jsou kosmopolitní společ­nost,h­a,ha,h­a.

lapak ( 4. dubna 2020 18:16 )

co jste si uvařili to si sežerte zločinecká EU !!politici EU vy jste neštěs­tí,zlo­činci,­podpo­rova­telé migranutu vrahu,­tero­ristu,­znásil­nova­ču díky politikum EU se evropané bojí ve vlastní zemi!! vy politici jste zrovna takový vrazi jako muslimové kteří řvou allahu akbar a už několik let vraždí za podpory politiku občany EU. Díky bohu že máme Babiše,Zemana vládu kteří napovolili příjmání těchto zrud,vrahu!! Šrojdrová ty lstivá,zákeřná lízačko EU Zadec­hovský­,Peka­rová,­Farský­,Raku­šan,Bar­toš,Pek­sa,Mic­hálek odpad společnosti udavači ještě jednou díky bohu že vy kuřbuřti EU migrantu nemáte žádnou politickou moc jinak zde máme to co zbytek EU vraždy,terorismus znásilnováni nikdy občané nepřipustte TOP piráty lidovce starosty ve volbách do politiky špíny,udávaní příjmaní migrantu!!!!

bublina55 ( 4. dubna 2020 17:50 )

jo, a neměli ho zadržet, ale zastřelit!!!!!

bublina55 ( 4. dubna 2020 17:50 )

vůbec mi nevadí, že jsme stejně jako Madarsko a Polsko prohráli soud v Bruselu, že jsme nevyhověli kvótám, jinak by to tady vypadalo podobně !!

MAMKA2316 ( 4. dubna 2020 14:54 )

Novodobé muslimské státy jako Němec­ko,Fran­cie,I­táli­e,Bel­gie už jsou v pr....?? Jen můžou čekat kdy muslimové protlačí zákon šária !!§Díky za pana prezidenta a pana premiéra jich tu nemáme !!!!§Kdyby byl drahoš prezidentem tak tu už máme asi 40 000 muslimských migrantu !!!!!No kdyby zůstali v Praze tak by mi to nevadilo .

Zobrazit celou diskusi