Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Írán po smrti generála „rozjel“ obohacování uranu. Má ho trojnásobek oproti loňsku

Autor: ČTK - 
3. března 2020
23:13

Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE) v úterý oznámila, že Írán v uplynulých třech měsících téměř ztrojnásobil své zásoby obohaceného uranu a nyní má více než tunu tohoto materiálu, čímž porušuje mezinárodní jadernou dohodu z roku 2015. Informovala o tom agentura AP.

MAAE v důvěrné zprávě členským zemím uvedla, že Írán měl 19. února 1020,9 kilogramu zásob obohaceného uranu, zatímco loni 3. listopadu jen 372,3 kilogramu. Na kolik procent byl uran obohacen, není jasné.

Írán podle MAAE zároveň odmítl inspektorům zpřístupnit dvě nenahlášená místa a poskytnout informace o tom, k jakým účelům byla využívána. Agentura v této souvislosti nabyla podezření, že místa mohla být využívána k uložení jaderného materiálu či k jiným jaderným účelům. Írán podle MAAE obvinění odmítl a nechce o záležitosti dále jednat.

Kritika od Trumpa a následné zavedení sankcí

Írán uzavřel v roce 2015 se Spojenými státy, Německem, Británií, Francií, Ruskem a Čínou dohodu, v níž se zavázal omezit svůj jaderný program výměnou za zrušení sankcí. Americký prezident Donald Trump dohodu dlouhodobě kritizoval s tím, že se nevztahuje na íránský balistický program. V roce 2018 oznámil, že USA od úmluvy odstupují.

Následně Washington začal zavádět proti islámské republice sankce a loni Írán začal části dohody vypovídat. Zároveň ale Teherán evropské signatáře vyzval, aby se snažili dohodu zachovat a Írán ochránit před dopadem amerických sankcí. Írán trvá na tom, že jeho jaderný program je jen pro civilní účely.

Smuteční akce za zabitého íránského generála Solejmáního v Teheránu (6.1.2020) Smuteční akce za zabitého íránského generála Solejmáního v Teheránu (6.1.2020) | Reuters

Po smrti svého generála Írán přestal plnit podmínky

Podle jaderné dohody z roku 2015 si Írán může ponechávat zásobu nejvíce 130 tun těžké vody a 300 kilogramů nízko obohaceného uranu, přičemž v minulosti měl Teherán této látky 10 000 kilogramů. Obohacení uranu zároveň nesmí přesáhnout 3,67 procenta, což postačuje k jeho použití jako paliva v jaderné elektrárně. Uran, který se využívá k výrobě jaderných zbraní, musí být obohacen zhruba na 90 procent.

Teherán v uplynulém roce postupně přestal plnit některé podmínky dohody a začátkem ledna v reakci na zabití svého generála Kásema Solejmáního Američany oznámil, že se již nebude řídit stanovenými limity pro obohacování uranu.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

gabreta ( 4. března 2020 09:33 )

To jen ten blonďák s patkou, předvedl třetí Newtonův zákon - zákon akce a reakce v praxi!!!

zada ( 4. března 2020 06:59 )

Takže amíci z Afgánistánu šup hupky do Iránu ... udělat mu tytyty ohrožuješ svět.... . Ať NATO a amíci pomůžou ochránit řecké hranice a nešilhají jinam.

Zobrazit celou diskusi