Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Husarský kousek: Pilot ignoroval bezpečnostní varování a přistál na zamrzlém Bajkalu

Autor: Darina Jíchová - 
28. února 2020
18:09

Skupinka čtyř pilotů s lehkým letadlem typu Cessna 172 předvedla husarský kousek na nejhlubším jezeře na světě. Se strojem přistáli na zamrzlém Bajkalu, neodradilo je ani varování ministerstva krizových situací, že led na jezeře je příliš tenký. Piloti se o svůj extrémní zážitek podělili na svých sociálních sítích, informoval deník The Siberian Times. O tom, že letos není led nejpevnější, se přesvědčilo už několik řidičů.

Video pořídil a na internetu sdílel pilot a fotograf Vadim Macharov, který celou akci rovněž zorganizoval. Malé letadlo pilotoval zkušený pilot Andrej Mělnikov. „Letos jsem led Bajkalu otestoval velmi nezvyklým způsobem,“ pochlubil se na instagramu Macharov.

Přistání na Bajkalu:

„Přistání na zamrzlých plochách zase nejsou tak neobvyklá. Musí se počítat s jistými riziky, led může být slabý, nebo se může utrhnout či prasknout,“ dodal Macharov.

Piloti se do kaskadérského kousku pustili i přes přísné varování ministerstva krizových situací, jehož pracovníci vyzvali hlavně řidiče, aby po zamrzlém Bajkalu nejezdili, protože led je slabý. I na záběrech pilotů je vidět, jak to letadlu klouže, v pořádku přistát se mu ale podařilo. A to přestože je letošní tloušťka na Bajkalu odhadována zhruba na 2,5 až 5 centimetrů.

Adrenalinový zážitek i pro piloty

Rusové letěli z vesnice Listvjanka do zátoky poloostrovu Svatý nos. „Samozřejmě jsme provedli předběžné zkoumání terénu, teprve pak jsme se rozhodli, že přistaneme. Bylo to napínavé a trochu děsivé, musím říct, že to bylo poprvé, co jsem při dosedu zatleskal,“ svěřil se ruskému tisku Macharov.

Reportéři The Siberian Times následně uvedli, že Macharov zvažuje, že od příštího roku začne pořádat přelety nad Bajkalem s „epickým a adrenalinovým“ přistáním na ledu. Úřady od toho však odrazují.

Rusové si přes zamrzlý Bajkal krátí cestu

„Každý rok pozorujeme, že se led kvůli teplejšímu počasí tvoří čím dál pomaleji a nedosahuje takové tloušťky jako dřív. Letošní tvorbu ledu navíc zpomalilo i husté sněžení. Sníh pokryl led a izoloval ho, vytvořil něco, čemu odborníci říkají termální polštář. Led má jen pár centimetrů,“ uvedli pracovníci ministerstva krizových situací.

Led na Bajkalu letos není příliš silný. (28. 2. 2020) Led na Bajkalu letos není příliš silný. (28. 2. 2020) | Vkontate/Ministerstvo civilní obrany Irkutské oblasti

O tom, že je letos extrémně slabý led, se přesvědčila i čtveřice z tmavého lexusu, která si přes jezero, jak jsou Rusové zvyklí, zkracovala cestu. Led tíhu vozu neunesl a prolomil se, Rusům se podařilo z vozu dostat a dojít na břeh. Jedná se už o několikáté auto, se kterým se probořil led.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi