Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Boeing se 100 lidmi nezvládl přistání na zledovatělou dráhu. Čumákem skončil v poli

Video se připravuje ...
Autor: Darina Jíchová - 
10. února 2020
11:19

Dramatické přistání si prožili cestující na palubě Boeingu 737 ruské letecké společnosti Utair Aviation. Letadlo sjelo po zledovatělé ranveji na letišti v Usinsku a jeho čumák skončil v poli. Následně došlo k urychlené evakuaci pasažérů, posádka se obávala, že by letoun mohl explodovat. Děsivé přistání se obešlo bez zranění. „Celý let byl v pořádku, pak přišlo to přistání,“ zhodnotil situaci jeden z pasažérů. Zprávu přinesl list Daily Mail.

Na palubě Boeingu 737 v neděli 9. února cestovalo celkem 100 osob, 94 pasažérů a 6 členů posádky, jednalo se o pravidelný spoj z Moskvy do Usinsku. Cestující vypověděli, že celý let probíhal „víceméně v pohodě“, do problémů se stroj dostal až nad ranvejí. Letadlo dosedlo na ocas a dostalo smyk, pilot stroj na zledovatělé dráze neukočíroval a čumákem se dostal až do pole.

Video  Letadlo nezvládlo přistání na zledovatělé ranveji.   - Reuters
Video se připravuje ...

Spěšná evakuace do mrazivého počasí

Posádka ihned začala s evakuací, na palubě panovala značná panika, lidé se báli, že by letadlo mohlo začít hořet a následně vybouchnout. „Letadlo si sedlo na ocas, na vině jsou hlavně špatné podmínky – foukal silný nárazový vítr. Nikdo nebyl zraněn, jedna žena však požádala o pomoc zdravotníků,“ komentoval nehodu mluvčí ministerstva pro mimořádné události.

Na pořízených záběrech z letiště je vidět, jak se lidé rychle snaží dostat z letadla. Někteří po únikových skluzavkách u předních a zadních východů, jiní museli slézat po křídlech. Venku na vyděšené cestující čekal tuhý mráz, teploty se pohybovaly kolem minus 20 stupňů.

„Celý let proběhl normálně, ale jak se blížilo přistání, celé letadlo se začalo třást, asi kvůli špatnému počasí,“ sdělil místnímu tisku Alexander Panin (34). „Dosedli jsme na zadek a ulomila se nám zadní kola, bylo cítit, jak kloužeme po ranveji. Nemohli jsme zastavit. Rychle jsme si uvědomili, že jsme přišli o podvozek, mysleli jsme, že se nikdy nezastavíme, věděli jsme, že se blížíme na konec dráhy,“ dodal Panin.

Ve snaze zastavit letadlo, ho pilot nasměroval do sněhu

„Pilotovi se nakonec povedlo letadlo stočit do pole, nebo louky vedle dráhy, kde bylo dost sněhu, ten nás zastavil. Zlomilo se nám pravé křídlo a z okénka bylo vidět, jak nám uniká palivo. Pak se všechno seběhlo velmi rychle,“ pokračoval Panin. „Letušky rychle začaly s evakuací, otevřely se všechny východy na levé straně letadla. Samozřejmě, že jsme všichni měli strach, ale ven jsme se dostali opravdu rychle,“ prohlásil Panin.

„Celá posádka postupovala rychle a s jistotou, zachovali klid, což pomohlo uklidnit i nás, dostali nás ven. Na ranveji už čekali zdravotníci a hasiči,“ zakončil Panin.

Dramatický dosed na ranvej:

Mluvčí aerolinek doplnil, že pilot ještě před přistáním informoval o problému s podvozkem, obával se, že zamrzl mechanismus a že se zadní část vůbec nevysunula. „Díky rychlému a profesionálnímu přístupu posádky se letadlo udrželo na ranveji. Za nehodou je porucha přistávacího podvozku a špatné povětrnostní podmínky,“ oznámily aerolinky Utair Aviation.

„Kapitánem letu byl zkušený pilot, který má nalétáno přes 6900 hodin, asistoval mu kopilot, který má nalétáno kolem 3600 hodin. Když letadlo zastavilo, posádka okamžitě zahájila evakuaci. Jedna pasažérka vyhledala pomoc lékařů kvůli zranění kolena,“ uzavřela letecká společnost.

Jaronovaku ( 10. února 2020 13:23 )

Ten titulek! Snaha o senzaci za každou cenu. On se nevysune podvozek a ten matloň co píše titulky a patrně nenávidí rusy, tak to musí napsat takto. Ještě že tam nenapsal, že to zavinil Putin!

Zobrazit celou diskusi