Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Známá katedrála skrývala děsivé tajemství. Její zeď je postavená z lidských kostí

Autor: tsv - 
18. února 2020
20:30

Šokující nález ohlásili archelogové v Belgii. U zdejší katedrály odhalili 500 let starou stěnu postavenou z 500 let starých kostí, převážně holenních a stehenních. Kosti byly podle vědců odebrány ze hřbitova, aby se vytvořil prostor pro nové hroby. Kvůli víře však staré lidské pozůstatky nemohli zlikvidovat.

Katedrála Saint-Bavo byla vystavěna v 17. století, podle expertů jsou však kosti ještě o 200 let starší než budova sama. Domnívají se, že je kvůli potřebě prostoru na nové hroby odstranili z přilehlého hřbitova a „zrecyklovali“ je. Kvůli víře v reinkarnaci věřící nemohli pozůstatky zničit či vyhodit, vytvořili z nich tedy nízkou stěnu.

„S takovýmto fenoménem jsme se zde ještě nesetkali,“ sdělil vedoucí archeologického týmu Janiek de Gryse. Saint-Bavo byla postavena na místě, kde dříve stála kaple svatého Jana, ta byla zkonstruována v roce 942.

Zeď z kostí připomíná jednu z největších a nejlépe dochovaných sbírek lidských pozůstatků pod kostelem v britském Kentu. Tam se nachází zhruba 1000 lebek rozmístěných po policích a jedna masivní kopa kostí vysoká téměř dva metry. Odborníci odhadují, že jsou zde k vidění pozůstatky celkem dvou tisíc jedinců.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi