Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Letový dispečer neunesl rozchod. Expřítelkyni hrozil, že nechá srazit letadla

Letový dispečer hrozil katastrofou, (ilustrační foto).
Letový dispečer hrozil katastrofou, (ilustrační foto).  (Autor: Reuters)
Autor: Darina Jíchová - 
18. února 2020
17:52

Pasažéři dvou letadel nad australským Brisbane si prožili drama, o kterém ani nevěděli. Zatímco v poklidu spočívali na svých místech, letový dispečer, který dohlížel na jejich lety, své bývalé přítelkyni hrozil, že letadla nechá, aby se srazila. Ženě psal, že pokud dojde k letecké havárii, bude to její vina. Zneklidňující zprávu přinesl australský list The Sydney Morning Herald.

K incidentu, o kterém Australanka tento týden promluvila s novináři, došlo loni v únoru. Žena si z osobních důvodů přála zůstat v anonymitě, vysvětlila však, že to nebylo poprvé, kdy jí její bývalý partner vyhrožoval. Muž pracoval pro australský národní letový dispečink Airservices Australia v Melbourne.

Muž expřítelkyni vyhrožoval už několikrát

V únoru 2019 zaslal své expřítelkyni zprávu: „Velocity774 se snaží narazit do Xanadu221.“ Australanka vysvětlila, že na základě předchozích zpráv pochopila, že hrozí tím, že nechá letadla, aby se srazila. Australanka si následně v souvislosti se sérií výhrůžek nechala vystavit soudní příkaz o zákazu přiblížení a kontaktování.

Velocity je zkratka užívaná pro letadla aerolinek Virgin Atlantic Airways, Xanadu zase pro leteckou společnost Air Asia X. Dispečer svou zprávu doplnil o snímek z radaru, na kterém je vidět, že lety se k sobě nad Brisbane velmi přiblížily.

Airservices Australia: Lety nebyly v ohrožení

Případem se zabývaly australské letecké úřady, muž byl po dobu šetření suspendován. Společnost Airservices Australia se o incidentu dozvěděla v září 2019 a ihned zahájila šetření. Případ byl uzavřen teprve nedávno, přesné závěry vyšetřovatelů nejsou známé. Neví se ani, zda suspendovaný dispečer přišel o práci, nebo se vrátil na své místo.

Mluvčí Airservices Australia následně vysvětlil, že nikdo nebyl v žádném nebezpečí, neboť jeden letový dispečer nemůže způsobit srážku dvou letadel. „Bezpečí letů je pro nás tou nejvyšší prioritou. Airservices Australia provedl důkladné šetření a s jistotou můžeme říct, že nedošlo k ohrožení ani jednoho z daných letů,“ sdělil mluvčí dispečinku.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi