Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Hon za pokladem: Potápěči pátrají po 400 let staré lodi, má být plná zlata

Autor: tsv - 
14. února 2020
12:06

Španělsko a Mexiko spojují síly a připravují se na hon za pokladem. Galéra, která se v roce 1631 potopila v oceánu mezi státy s tunami zlata a stříbra na palubě, bude terčem skupiny mexických a španělských potápěčů, informuje server The Sun.

Slavná historická loď Nuestra Señora del Juncal, která skončila na dně oceánu na své cestě z mexického Veracruzu do Španělska, se stala díky svým klenotům terčem honu za pokladem. Loď vyjela z přístavu již poškozená a za svou krátkou cestu nabrala několik galonů vody, které ji pohřbily hluboko pod hladinou. Z 300členné posádky katastrofu přežilo 39 lidí.

Galéra vezla více než milion kousků zlata, stříbra a cenných kamenů, které z většiny tvořily výdělek z daní. Dohromady klenoty vážily 120 až 150 tun. Bohatství lodi mělo pomoci k zaplacení útrat při holandské válce o nezávislost. „Je to výjimečná příležitost vytvořit takto ohromný společný projekt,“ sdělil ředitel španělského Národního muzea podvodní archeologie (National Museum of Underwater Archaeology) Iván Negueruela.

Výsledek honu očekávají nadšenci z celého světa. Reakce na vyhlášení jeho započetí se prohnaly twitterem.

„Archeologové ze Španělska a Mexika oznámili nový společný projekt zaměřený na lokalizaci trosky lodi ze 17. století, která má obsahovat ohromné bohatství,“ radují se nadšenci.

Zobrazit celou diskusi