Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Mrtvý doktor (†34) varoval před koronavirem již loni, chytl jej od pacienta. Se ženou čekali dítě

Aktualizováno -
6. února 2020
22:08
Autor: kso, Darina Jíchová - 
6. února 2020
17:58

Doktor Li Wen-liang (†34), který pracoval v nemocnici ve Wu-Chanu, zemřel na smrtící koronavirus, uvedla dnes CNN. Virem se nakazil od pacienta, svou nákazu oznámil v sobotu 1. února na sociálních sítích. Jeho smrt potvrdily i čínské noviny Global Times, následně nemocnice ve Wu-chanu zprávy dementovala s tím, že je lékař v kritickém stavu. Později však smutnou zprávu čínské úřady potvrdily.

Lékaři hospitalizovali svého kolegu Li Wen-lianga v pátek, avšak nejevil žádné příznaky. Hned další den však testy potvrdily jeho nákazu novým koronavirem.

Starosta Wu-Chanu již předtím přiznal, že se nakazil jeden doktor a třináct zdravotních sester - prý ale proto, že podcenili bezpečnostní opatření při léčbě jednoho z pacientů.

Jenže sám Li jakožto oční lékař nakažené pacienty neléčil. Již v prosinci ale upozornil na hrozbu koronaviru. Do společného chatu spolužákům z lékařské fakulty napsal, že v jeho nemocnici ošetřují 7 pacientů, u kterých se potvrdila nákaza něčím, co připomíná SARS.

Záhada kolem ohlášení úmrtí

Světová zdravotnická organizace (WHO) dnes reagovala na zprávu o údajné smrti Li Wen-lianga na twitteru smutkem a kondolencí. „Nesmírně nás zarmoutila smrt Li Wen-lianga. Všichni musíme ocenit práci, kterou odvedl při #2019nCoV,“ napsala s odvoláním na označení nového koronaviru.

Čínská média však následně uvedla, že je lékař Li Wen-liang v kritickém stavu a nikoli mrtvý, jak bylo dříve uváděno.

„Během boje proti epidemii nového koronaviru se Li Wen-liang, oftalmolog naší nemocnice, bohužel nakazil. Nyní je v kritickém stavu a my se ze všech sil snažíme ho zachránit,“ uvedla Ústřední nemocnice ve Wu-chanu v prohlášení zveřejněném o půlnoci místního času na sociálních sítích.

Také čínské sdělovací prostředky předtím informovaly o tom, že Li zemřel. Kolem jeho osudu tak panoval zmatek, až se nakonec smutná zpráva potvrdila - lékaž podlehl koroavirové nákaze.

Vinili ho z šíření fake news

Li během svého varování před koronavirem uvedl, že se lidé nakazili na wu-chanské tržnici a že jsou nyní v karanténě. Wu-chanské úřady v zemi, která je pověstná svou cenzurou, ho však následně obvinily ze šíření „fake news“.

Ještě ten samý den vedení nemocnice vydalo prohlášení, že „nikdo nesmí podávat žádné informace o skupině pacientů s neznámou respirační infekcí a jejich léčbě“. A druhý den si Lia předvolala nemocniční rada.

Z šíření planého poplachu bylo obviněno osm doktorů z wu-chanské nemocnice, Li byl jedním z nich. Kvůli zprávám, které do chatu s kolegy posílal, ho tak dokonce prošetřovala policie. 1. ledna prohlásila, že Li sdílí „nepravé“ informace bez důkazů a ovlivňuje obyvatele města.

Li: „Věděl jsem, že budu potrestán“

„Byla to osobní zpráva, chtěl jsem, aby oni sami byli opatrní a aby varovali svoje blízké. Když jsem viděl, že se screeny z naší konverzace šíří online, věděl jsem, že budu potrestán. V tu chvíli už to bylo mimo moji kontrolu,“ sdělil reportérům CNN. 

Li se obával, že skončí ve vazbě. „Moje rodina by se o mě hrozně bála,“ řekl tisku. Na policejní stanici strávil nakonec jen hodinu, pak se mohl vrátit domů a do práce. „Cítil jsem se bezmocně, vy to nechápete, ale tady se musí dodržovat stanoviska a nařízení vlády. Nebylo nic, co bych mohl udělat,“ prohlásil.

CNN nyní uvedla, že Li zemřel. Po sobě měl zanechat těhotnou manželku, která je údajně také nakažena. Kromě nenarozeného potomka měl Li ještě jedno pětileté dítě. Informoval o tom server dailymail.co.uk.

Video  Tisková konference na Bulovce o koronaviru  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Varování čínského lékaře se dostalo na světlo světa 30. prosince. Přišlo tedy více jak dva týdny před tím, než bylo celé město Wu-chan izolováno. Od té doby na virus zahynulo přes 560 lidí a dalších 28 tisíc je nakažených. 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

pavel.mrtka ( 7. února 2020 22:17 )

Dle mě ho vypustila tamní vláda a pokud ne tak tamní vláda je plná idiotu. Možná že kdyby to řešili hned ani nemusela vypuknout, hold by komunismus podle nich ukázal že je zranitelný hlavně se nikdo nesmí dozvědět kolik je opravdu nakažených a kolik je opravdu mrtvích. Vsadil bych se že pokud by se tato nemoc nedostala do jiných zemích my jako zbytek světa by jsme o tom nevěděli ani ň. Možná to těm lidem v Čině nedochází ale tímto ukazují jací idioty tam mají zlata naše vláda v porovnání s tou Čínskou.

pavel.mrtka ( 7. února 2020 22:01 )

Odpocivejte v pokoji. No toliko k tomu jak nás mili ovcacek říkal jak lidé v Číně nepopravuji a netrestaji. Proč pomáháme těm lidem kteří před válkou údajně utíkají, proč nepomůžeme v Číně kde sice válka není ale lidi tam nemají ani základní svobody.

vagin-analev ( 6. února 2020 20:24 )

Neměl varovat. To se v komunismu nedělá. Náš premier a prezident by mu to rádi vysvětlili. Bohužel nechápal diktatůru.

e.lesanova ( 6. února 2020 18:09 )

Kdyby se mělo postihovat za šíření fake news, tak redaktoři Blesku by museli být dávno popraveni

Zobrazit celou diskusi