Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Hromada mrtvých těl: Video z Číny šokovalo svět. „Odpálil jste atomovku,“ řekli bloggerovi u výslechu

Aktualizováno -
5. února 2020
16:33
Autor: Darina Jíchová - 
4. února 2020
18:22

Čínské úřady tvrdě postihují všechny, kdo šíří „nepravé“ informace o koronaviru, tvrdé cenzuře podléhají hlavně sociální sítě a chatovací aplikace. Na policii tak skončil například blogger, jehož video ukázalo, jak jedna wuchanská nemocnice zachází s těly obětí této epidemie i to, jak rychle infikovaní lidé umírají. Video se šíří po twitteru, nářek pacientů, bloggerovo překvapení i jeho následné zadržení šokují svět. Blogger byl po výslechu propuštěn. „Odpálil atomovou bombu,“ řekli mu prý čínští policisté při výslechu.

Policie zadržela například bloggera Fang Pina, který pořídil video s „na hromadě naskládanými těly obětí koronaviru připravenými k odvozu“.  Policisté ho na stanici „dusili“ zhruba 24 hodin, řekli mu při tom, že svým videem „odpálil atomovou bombu“.

Nejsou to ale jen bloggeři, kteří museli k výslechu, policie si předvolala i několik lékařů, kteří na koronavirus upozorňovali už od prosince. Jeden z nich se sám infikoval a leží na jednotce intenzivní péče. Koronavirus si vyžádal už 425 obětí, evidováno je přes 20 tisíc nakažených.

Blogger: „Tolik mrtvých“

Na bloggerových záběrech jsou přitom vidět pytle s oběťmi onemocnění naskládané v bílé dodávce, Fang prohlásil, že viděl, jak těla dávají dovnitř a chystají se je „někam“ odvézt.

Dodal, že šel dovnitř nemocnice, u které natáčel, mrtvá těla podle něj ležela vedle pacientů. „Tolik mrtvých,“ diví se blogger na záběrech, na kterých jsou slyšet vzdechy trpících pacientů. Podle všeho nahrál i smrt jednoho z nakažených.

Jeho video sdílela na svém twitteru novinářka Jennifer Zengová, sám Fang byl jen pár hodin po své návštěvě v nemocnici zadržen. Podle neověřených zdrojů deníku Daily Mail je ale už blogger na svobodě.

Blogger pro list The Epoch Times popsal svoje zatčení i následný výslech. Svoje video natočil v sobotu 1. února, ten den navštívil 5 nemocnic, záběry mrtvých těl pocházejí z té poslední. V sobotu kolem sedmé večer tamního času k němu domů dorazilo 6 mužů v ochranných oblecích s tím, že mu jdou změřit teplotu.

„Řekli mi: Byl jste na nebezpečných místech, musíme zjistit, jestli jste infikovaný,“ popsal tisku. Fang vypověděl, že mu tvrdili, že jsou zdravotníci. Zcela prý ignorovali, když jim tvrdil, že je v pořádku a že „nemá horečku“. Zabavili mu notebook, stolní počítač i mobil, následně ho odvedli na policejní stanici.

Odpálil prý atomovku, řekli mu na policii

Policisté ho vyslýchali kvůli videím, které sdílel. Fang sdělil tisku, že mu řekli, že svým činem „odpálil atomovou bombu“. Doplnil, že ho obvinili z toho, že přijal peníze od „cizích složek“ a vyhrožovali mu, že ho zavřou do karantény. „Hlásat by měl vždycky jen jeden hlas, jinak vznikne chaos,“ vyčítali mu strážníci.

V neděli 2. února ho propustili a vrátili mu jeho mobil. Fang poděkoval uživatelům sociálních sítí, vysvětlil, že se policisté začali chovat úplně jinak, když zjistili, že se jeho záběry šíří na twitteru. Do svého blogu v aplikaci WeChat se přihlásil znovu až 3. února, podle jeho slov tam na něj čekaly tisíce žádostí o přátelství.

Čínská státní média mezitím varovala, že každého, kdo „šíří lži a pomluvy“, čekají vážné postihy. Reportéři listu Sin-chua s odkazem na vládu oznámily, že ten, kdo na sociálních sítích zveřejňuje „nepravé informace o koronaviru“, může dostat až 7 let vězení.

Lékař: Věděl jsem, že budu potrestán

Lékař Li Wen-liang (34) z čínského Wu-chanu, který je ohniskem smrtícího koronaviru, na hrozbu epidemie upozornil už 30. prosince. Ve společném chatu se svými někdejšími spolužáky z lékařské fakulty sdílel informaci o novém viru. Napsal jim, že v jeho nemocnici ošetřují 7 pacientů, u kterých se potvrdila nákaza něčím, co připomíná SARS. Li dodal, že se lidé nakazili na wuchanské tržnici a že jsou nyní v karanténě.

Své kamarády a kolegy vyzval k opatrnosti, na závěr vysvětlil, že viděl výsledky jejich testů a že pacienti mají koronavir.

„Byla to osobní zpráva, chtěl jsem, aby oni sami byli opatrní a aby varovali svoje blízké. Když jsem viděl, že se screeny z naší konverzace šíří online, věděl jsem, že budu potrestán. V tu chvíli už to bylo mimo moji kontrolu,“ sdělil reportérům CNN. Sám pacienty jako oční lékař neléčil.

Lékař měl pravdu, ještě ten den vedení nemocnice vydalo prohlášení, že „nikdo nesmí podávat žádné informace o skupině pacientů s neznámou respirační infekcí a jejich léčbě“, a druhý den si Lia předvolala nemocniční rada, pár dní nato zase policie. Byl obviněn ze šíření pomluv, nebyl ale jediný. Hned několik lékařů z různých zdravotnických zařízení ve Wu-chanu ještě v prosinci varovalo před možnou „epidemií nepředstavitelných rozměrů“.

Video  Tisková konference po příletu Čechů z Wu-chanu  - Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Li se obával, že skončí ve vazbě. „Moje rodina by se o mě hrozně bála,“ řekl tisku. Na policejní stanici naštěstí strávil jen hodinu, pak se mohl vrátit domů a do práce. „Cítil jsem se bezmocně, vy to nechápete, ale tady se musí dodržovat stanoviska a nařízení vlády. Nebylo nic, co bych mohl udělat,“ prohlásil. Se CNN Li komunikuje přes aplikaci WeChat, v současné době je na jednotce intenzivní péče a kvůli záchvatům kašle nemůže mluvit.

Číňané vystupují proti cenzuře

Lékař 10. ledna vyšetřoval pacienta infikovaného koronavirem, o pár dní později začal pociťovat symptomy i na sobě. Jeho stav se rychle zhoršoval, v sobotu 1. února se u něj potvrdil koronavirus. Jeho příběh zasáhl lidi po celé Číně, kteří vystoupili proti cenzuře ze strany vlády, vyčítají jí, že společnost nebyla včas a dostatečně varovaná před smrtícím virem.

Čínské úřady od počátku šíření nákazy chtěly kontrolovat tok informací o koronaviru. Snažily se umlčet všechny lidi, kteří se snažili popsat skutečnou situaci. Přestože Čína už 31. prosince oznámila Světové zdravotnické organizace (WHO), že se potýká s novým koronavirem, nenabídla žádné konkrétní údaje a celou situaci zlehčila.

S tím, jak přibývalo nakažených i obětí, musela Čína s pravdou ven. Nicméně cenzura trvá a stále další a další lidé jsou zatýkáni a postihováni za to, že se snaží ukázat, jak to ve Wu-chanu vypadá.

Na koronavirus upozorňovala i onkoložka

Na policii tak také skončila wuchanská onkoložka Sie Lin-kcha, která stejně jako Li v prosinci varovala před novým koronavirem. „Nechoďte na tržnici Chua-nan s mořskými plody, několik lidí se tam nakazilo zatím neznámým virem, který připomíná SARS. Naše nemocnice pořád přijímá lidi, kteří tím onemocněli. Noste masky nebo respirátory,“ vyzvala známé přes WeChat.

Video  „Centrální utajování informací o nákaze v Číně je nereálné," řekl sinolog  - Bohuslav Štěpánek, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

starymlok ( 5. února 2020 18:04 )

Desip je ***

starymlok ( 5. února 2020 18:04 )

Desip,ty musíš být neskutečnej povl a doby-tek.S takovým sprostým hovade.m jsem se ještě nesetkal

e.lesanova ( 5. února 2020 14:17 )

drama navýší lajky, spratkům na sítích není nic svaté

e.lesanova ( 5. února 2020 14:10 )

renti­erske­j...st­atis­tiky, které jsou veřejně dostupné na netu... o googlu už jste slyšel????

vaber ( 5. února 2020 09:16 )

když žije ve Wuchanu několik miliomůlidí zemře tam každý den na různé příčiny několik set lidí ,co je proti tomu 400za měsíc? a za šíření poplašných zpráv se trestá všude ve světě

Zobrazit celou diskusi