Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

13 mrtvých na konci vyučování. Děti utíkaly před výpraskem a ušlapaly spolužáky

Autor: ČTK - 
3. února 2020
21:37

Žáci základní školy na západě Keni při odchodu ze školy ušlapali nejméně 13 svých spolužáků, další desítky studentů utrpěly zranění. Děti se po vyučování znenadání rozutekly a v nastalém zmatku se pošlapaly. Důvod paniky není jasný, úřady ho vyšetřují, informovala agentura AFP.

Neštěstí se stalo na konci školního dne okolo 17:00 místního času (15:00 SEČ). Tlačenice propukla na schodišti třípatrové školy, některé z dětí z nejvyššího patra spadly dolů, uvedl mluvčí keňského Červeného kříže.

Zatímco Červený kříž na twitteru uvedl, že do nemocnice bylo přijato 39 zraněných dětí, organizace poskytující služby první pomoci informovala o více než 50 zraněných, včetně dvou na jednotce intenzivní péče a 37 studentech, kteří už byli propuštěni. Organizace a některá keňská média hovoří o 14 mrtvých.

Jeden z rodičů, jehož dítě školu navštěvuje, z paniky obvinil učitele. „Děti, které přežily, nám řekly, že utekly a pošlapaly se, protože je bili učitelé,“ uvedla matka, podle které bylo dětem mezi deseti až 12 lety. V Keni jsou tělesné tresty zakázány, poznamenala agentura AFP.

„Rodičům, kteří při politováníhodné tragédii na základní škole Kakamega ztratili své milované, vyjadřuji upřímnou soustrast a modlím se, aby Bůh všem postiženým rodinám dodal sílu,“ okomentoval neštěstí bývalý keňský premiér Raila Odinga.

Zobrazit celou diskusi