Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Po ohnivém pekle zachraňují koaly z vody. Do spálené Austrálie dorazily lijáky

Autor: Darina Jíchová - 
17. ledna 2020
13:54

Australané se konečně dočkali, do země po nekonečných vedrech dorazil déšť. Bouře doprovázené lijáky se přihnaly i do států Nový Jižní Wales a Victorie, které v posledních měsících sužovaly rozsáhlé požáry. „Se zatajeným dechem doufáme, že pršet bude dál,“ uvedli na svém twitteru tamní hasiči. Během 24 hodin sice spadlo dost srážek, podle hasičů to ale nestačí, informovala stanice CNN. Navíc na mnoha místech došlo k bleskovým záplavám, a hasiči tak mají dost práce, voda například zaplavila koalí záchranné stanice a malou dívku se psem uvěznila na pastvě.

Průtrž mračen s sebou přinesla také nová nebezpečí a záchranáři ze státu Victorie měli plné ruce práce s drobnými záplavami a odklízením spadaných stromů. V některých krajích napršelo tolik, co jinak za několik měsíců. Ve Victorii řádila také silná bouře, která má na svědomí několik závrtů, nejhlubší díra má 4 metry. Blesky bohužel způsobily i několik menších požárů.

Video  V Austrálii konečně zapršelo  - Reuters, Steph Stewart
Video se připravuje ...

Nicméně i tak rozpálená Austrálie deště vítá. „Máme skvělou zprávu, za posledních 24 hodin sprchlo nad všemi ohnisky. V současnosti detekujeme 82 ohňů, z nichž 30 ještě bohužel nemáme pod kontrolou,“ uvedl hasičský sbor Nového Jižního Walesu na svém twitteru. „Jestli bude pršet dál, může to všemu pomoct,“ dodali hasiči.

Hasiči doufají, že pršet bude dál

Obyvatelé vyprahlých krajů byli z deště nadšení a jeho příchod řádně oslavili. Pršelo i ve velkých městech, v ulicích velkoměsta Sydney dokonce zůstávala stát voda. V Melbourne spadlo 77 milimetrů srážek.

Australané v bahně slavili příchod deště, (17.01.2020). Australané v bahně slavili příchod deště, (17.01.2020). | Reuters

Podle meteorologů bude pršet dál, varovali před bleskovými záplavami. Na některých místech bylo takové sucho, že se voda vůbec nevsakovala a jen stékala po povrchu.

Hasiči přidali upozornění na to, že stromy oslabené požáry by se mohly vyvrátit a že déšť by mohl do kanalizace zanést popel a trosky, což by způsobilo znečištění. Zatím mají přeháňky povětšinou „blahodárné“ účinky, po deštích se pročistil vzduch, který byl dosud zamořený kouřem.

„Kvalita vzduchu pořád není nejlepší, ale dýchá se líp. Bohužel to nevydrží,“ oznámil Úřad ochrany životního prostředí pro stát Victoria. Poklesly i teploty, v Novém Jižním Walesu je kolem 20 stupňů, což by rovněž mělo napomoct v boji s požáry.

Matildu (3) uvěznila voda na poli

S deštěm momentálně zápolí i další australské státy, například v Západní Austrálii hasiči a záchranáři místo požárů zasahovali u povodní. Několik hodin pátrali v Pilbaře po tříleté Matildě, která se se svou věrnou fenkou Polly během povodně ztratila. Dívku a její fenku se podařilo zachránit, voda je uvěznila na nedaleké pastvě. Obě byli v pořádku.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi