Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Premiér se na tajné nahrávce pustil do prezidenta: Má „mlhu v hlavě“. Teď nabízí demisi

Aktualizováno -
17. ledna 2020
19:34
Autor: ČTK, tsv - 
17. ledna 2020
10:07

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odmítl páteční rezignaci předsedy vlády Oleksije Hončaruka, která patrně souvisela se zveřejněním nahrávky s nelichotivými vyjádřeními premiéra vůči hlavě státu. Zelenskyj uvedl, že chce Hončarukovi a jeho kabinetu dát šanci pokračovat v práci, informovala agentura Interfax-Ukrajina.

„Přemýšlel jsem a zdá se mi správné dát Vám i Vaší vládě šanci, když rozhodujete v některých velice důležitých záležitostech, které trápí naši společnost,“ řekl Zelenskyj poté, co se dnes večer osobně sešel s Hončarukem. Situaci kolem úniku nahrávky označil za „nepříjemnou“.

Hončaruk dříve v rezignačním dopise sdělil, že demisi podává, aby se vyhnul „jakýmkoli pochybnostem“ o respektu a důvěře k prezidentovi. O loni zvolené hlavě státu rovněž napsal, že je pro něj příkladem transparentnosti a slušnosti. Pětatřicetiletý Hončaruk je ve funkci teprve od loňského srpna, nominoval ho do ní právě Zelenskyj.

Náklady na bramborový salát

V posledních dnech se na internetovém serveru YouTube objevilo několik nahrávek pořízených při schůzkách Hončaruka s ministrem financí, šéfem ukrajinské centrální banky (NBU) a dalšími vysoce postavenými státními činiteli. Na nich člověk, jehož hlas se nápadně podobá Hončarukovu, tvrdí, že Zelenskyj má primitivní, mlhavé představy o ekonomice. Procesy v ekonomice je mu prý třeba vysvětlovat na příkladu „nákladů na bramborový salát“.

Na otázku agentury Reuters, zda je opravdu připravený ze své funkce odejít, premiér řekl, že by se neměly dělat „ukvapené závěry“. Ujistil, že skutečnost, že podal demisi, nebude mít dopad na ekonomické reformy a spolupráci Ukrajiny s Mezinárodním měnovým fondem.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. | ČTK/AP/Efrem Lukatsky

Někteří komentátoři krok šéfa kabinetu hodnotili spíše jako pokus, jak se udržet ve funkci a otestovat si prezidentovu důvěru. Předpovídali také, že Zelenskyj demisi nepřijme, protože je otázkou, zda by na Hončarukovo místo byl ochoten usednout některý z důvěryhodných reformátorů.

„Sestříhali to,“ tvrdí premiér. I přesto nabídl demisi

Sám sebe Hončaruk nazval „ekonomickým laikem“. Později se bránil, že nejmenované „vlivné skupiny“ kompilaci částí nahrávek ze schůzek vlády sestavily tak, aby to vypadalo, že prezidenta nerespektuje. „To není pravda,“ ujišťoval premiér.

Zelenskyj v pátek podle ukrajinských médií nařídil vyšetřujícím orgánům, aby vypátraly, kdo je odpovědný za zveřejnění dotyčných tajných nahrávek z jednání u předsedy vlády. Zároveň chce, aby také zjistily, kdo se tohoto setkání zúčastnil.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi