Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Vzpoury ve věznicích: 37 mrtvých. Může za to jediný gang

Autor: ČTK - 
23. prosince 2019
22:36

Při potyčkách, které od pátku propukly ve věznicích na severu Hondurasu, přišlo o život již 37 vězňů, informovala agentura AP. Za střety stojí stoupenci gangu Mara Salvatrucha, kteří se násilnostmi snaží přimět vládu, aby odvolala vyhlášení výjimečného stavu ve věznicích. Kabinet předal kontrolu nad věznicemi bezpečnostním složkám. Cílem opatření má být snížení vysoké míry násilí v detenčních zařízeních.

Nedělní potyčka se odehrála ve věznici s nejvyšším stupněm ostrahy ve městě El Porvenir, které leží na březích Karibského moře, asi 200 kilometrů severně od hlavního města Tegucigalpy. Vězni na sebe útočili noži, mačetami i střelnými zbraněmi. Kromě osmnácti obětí na životech bylo rovněž několik lidí zraněno.

Podobný incident se odehrál v pátek také ve věznici v 60 kilometrů vzdáleném přístavu Tela. Zahynulo 19 lidí a nejméně 16 dalších utrpělo zranění.

Honduraská vláda se minulý týden rozhodla předat moc nad 29 věznicemi s téměř 22.000 vězni na půl roku armádě a policii. Zvláštní komise má mezitím zahájit boj s korupcí ve vězeňské správě.

O moc v přeplněných honduraských nápravných zařízeních podle agentury Reuters bojují členové jednotlivých pouličních gangů. Kvůli jejich aktivitě patří Honduras k zemím s vysokou mírou násilí.

Nynější násilnosti má ale podle honduraských představitelů na svědomí jen jeden gang - Mara Salvatrucha známý jako MS-13. „Máme informace, že za tím stojí gang MS, který dal instrukce útočníkům,“ uvedl Luis Suazo z honduraského ministerstva pro vnitřní bezpečnost. „Ti, kteří začali útočit, byli ve všech případech členy MS,“ dodal.

krkoun ( 24. prosince 2019 08:56 )

Věznice neprodyšně obklíčit a nechat je ať si to vyříkají.

CCTV ( 24. prosince 2019 06:30 )

Všechen ten lidsky feťacký odpad vystřilet !👹👹👍

guefhisev ( 24. prosince 2019 00:31 )

𝓌𝓌𝓌.𝐵𝒶𝒹𝑜𝑜.𝓇𝑒𝒹 - Toto je místo, kde se dívky snaží upoutat pozornost mužů

Zobrazit celou diskusi