Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

„Nevěřte Putinovi.“ Z ruského vězení propuštěný režisér převzal cenu EU

Autor: ČTK, sova - 
26. listopadu 2019
14:45

Ukrajinský režisér Oleh Sencov v úterý v Evropském parlamentu převzal od jeho předsedy Davida Sassoliho Sacharovovu cenu, která mu byla udělena loni v nepřítomnosti, když ještě byl v ruském vězení. Filmař při slavnostním ceremoniálu řekl, že ocenění přebírá za všechny politické vězně v ruských věznicích, a důrazně vyzval Evropskou unii, aby nedůvěřovala ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi.

Sencov, který byl zatčen v roce 2014 na anektovaném poloostrově Krym a následně odsouzen ke 20 rokům vězení za údajné plánování teroristických útoků na Krymu, se začátkem září vrátil na Ukrajinu. Propuštěn z ruského vězení byl v rámci výměny vězňů mezi Kyjevem a Moskvou.

Ukrajinský režisér Sencov převzal ve Štrasburku Sacharovovu cenu (26. 11. 2019) Ukrajinský režisér Sencov převzal ve Štrasburku Sacharovovu cenu (26. 11. 2019) | ČTK

Europarlament uděluje cenu nesoucí jméno předního sovětského disidenta Andreje Sacharova každoročně od roku 1988, a to jednotlivcům či organizacím bojujícím za lidská práva a základní svobody. Pojí se s ní finanční odměna 50 000 eur (bezmála 1,3 milionu Kč). Vítěze oznamuje na plenárním zasedání EP jeho předseda poté, co se na něm dohodne s lídry politických frakcí.

Cenu dostal i Dubček

Mezi laureáty Sacharovovy ceny patří řada významných osobností, například jihoafrický bojovník za lidská práva a pozdější prezident Nelson Mandela, barmská politička Do Aun Schan Su Ťij nebo vůdčí osobnost Pražského jara z roku 1968 Alexander Dubček.

„(...) je to velká čest a odpovědnost a já vám za to děkuji,“ uvedl Sencov s tím, že cenu přijímá za všechny politické vězně v ruských věznicích, za všechny Ukrajince, kteří jsou Ruskem stále zadržování, a za aktivisty, zajatce i vojáky, kteří bojují za nezávislost Ukrajiny či za ni položili život.

Video  Putin ocenil Nohavicu medailí. Český písničkář rusky poděkoval a zazpíval  - Kremlin.ru
Video se připravuje ...

Sencov zároveň důrazně varoval europoslance, aby nedůvěřovali Putinovi. „Probíhá hodně jednání o smíření s Ruskem, nevěřím Putinovi a žádám vás, abyste mu také nevěřili. Rusko podvádí, nechce mír na Donbasu, nechce mír na Ukrajině, chce, aby Ukrajina padla na kolena, chtějí mít vliv na evropskou politiku a používají k tomu vlastní metody,“ řekl Sencov.

„V EU máte řadu vnitřních sporů, nesoulad, pokud jde o to, jak se rozvíjet, kudy se ubírat; kéž bychom měli vaše problémy. My máme v zemi starý zkorumpovaný systém, který se nezměnil. Každý den umírají naši vojáci. To je problém jiného kalibru,“ pokračoval.

„Nezapomínejte na ty, kteří riskují život“

Laureát zdůraznil, že Ukrajina patří k nejvíce eurooptimistickým zemím a „nemá jinou cestu kupředu“. „Pokaždé, když někdo z vás bude přemýšlet o tom, jak Putinovi přes naši hlavu podat přátelskou ruku, nezapomínejte na 13 000 našich mrtvých na Ukrajině, nezapomínejme na stovku ukrajinských vězňů... nezapomínejte na ty, kteří jsou zrovna teď v maskáčích v zákopech a riskují život za naši a vaši svobodu,“ uzavřel.

Oleg Sencov s dcerou po příletu do Kyjeva. Oleg Sencov s dcerou po příletu do Kyjeva. | Reuters

Podle ruských vyšetřovatelů stál Sencov za útoky z roku 2014 na krymskou kancelář hlavní kremelské vládní strany Jednotné Rusko a organizace Ruské společenství Krymu. Podle obžaloby byl také členem ukrajinské nacionalistické organizace Pravý sektor, která je v Rusku zakázaná. Sencov to popírá, hlásí se ale k hnutí Euromajdan, které stálo za svržením proruského ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče v roce 2014.

Ruské úřady Sencova dlouho odmítaly vydat na Ukrajinu také kvůli ruskému občanství, které automaticky dostal při anexi Krymu, jakkoli to odmítal. Nakonec byl filmař propuštěn 7. září v rámci výměny vězňů a zajatců mezi Ukrajinou a Ruskem.

Video  Když Putin tančí: Ruský prezident přijel na svatbu rakouské ministryni zahraničí  - Reuters
Video se připravuje ...

Pepicek1953 ( 27. listopadu 2019 13:39 )

koho chleba jíš nebo kdo tě platí tomu věř ale mě neplatí nikdo a tak tomu Sencovovi nevěřím,,může být rád že se nedostal do drápů amíkům to by seděl ještě na Kubě v jejich rekreačním zařízení

fido2 ( 26. listopadu 2019 16:01 )

Druhý Skrípal...

Zobrazit celou diskusi