Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Muži nejraději lžou do očí. A za dobré lháře se považují dvakrát častěji než ženy

Dobří lháři nejraději předávají nepravdu tváří v tvář.
Dobří lháři nejraději předávají nepravdu tváří v tvář.  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: sova - 
20. prosince 2019
20:05

Muži se považují za dobré lháře dvakrát častěji než ženy a nejraději lžou do očí. Ukázala to studie expertů z oblasti psychologie na univerzitě v italské Padově. Vyplynul z ní také poznatek, že lháři jsou nejčastěji mezi dobrými řečníky. Praví „experti“ ve lhaní pak tkají lži do autenticky vypadajících příběhů, které „posypou“ pravdami. Informuje o tom britský list Daily Mail.

Vědeckého výzkumu se zúčastnilo 194 lidí. Zkoumány byly ze všech úhlů jejich zvyky, které si vypěstovali během lhaní. Nejčastěji údajně lžeme rodině a přátelům, až poté partnerům a kolegům.

Tým psychologů z Padovské univerzity a univerzity v Portsmouthu také uvádí, že dobří lháři nejraději předávají nepravdu tváří v tvář. Je to pro ně komfortnější způsob než prostřednictvím textových zpráv, přičemž sociální média jsou nejméně pravděpodobným místem, kde by lhali.

Malý počet lhářů, velký počet lží

„Našli jsme významné spojení mezi schopností lhát a pohlavím. U mužů byla více než dvakrát větší pravděpodobnost, že se budou považovat za dobré lháře,“ řekla psycholožka a vedoucí výzkumu Brianna Veriginová, která působí na portsmouthské univerzitě.

„Jeden z předchozích výzkumů ukázal, že většina lidí říká průměrně dvě lži denně, ale je to trochu složitější – velký podíl lidí totiž nelže každý den. Za větší část existujících lží je tedy zodpovědný malý počet plodných lhářů,“ vysvětluje s tím, že skupina malého počtu lhářů měla na svědomí až 40 procent všech lží.

nimegu ( 20. prosince 2019 23:46 )

𝓌𝓌𝓌.𝐵𝒶𝒹𝑜𝑜.𝓇𝑒𝒹 - Toto je místo, kde se dívky snaží upoutat pozornost mužů

Zobrazit celou diskusi