Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Cesta na Vánoce se mění v peklo: Stávka ochromila ve Francii i železnici, polovina vlaků nejezdí

Autor: ČTK, sova - 
19. prosince 2019
19:00

Francouzi, kteří před vánočními svátky plánují přesuny vlakem, se musejí kvůli pokračující stávce na železnici připravit na velké komplikace. Státní železniční společnost SNCF ve čtvrtek oznámila, že 23. prosince a na Štědrý den může zaručit jen asi polovinu spojů. Lidé s jízdenkami na vlaky, které nevyjedou, si podle SNCF musejí změnit rezervaci na jiné spoje, aby měli jistotu, že se ten den dostanou do svého cíle.

Týká se to 400 000 pasažérů. Podobně má situace vypadat i v pátek, informoval ve čtvrtek francouzský tisk.

Stávka na železnici, která na protest proti vládnímu návrhu reformy důchodů trvá už od 5. prosince, paralyzuje také železniční nákladní dopravu. „Náklad zůstává na peronech, továrny omezují výrobu,“ řekl médiím Fabrice Accary, ředitel sdružení firem využívajících vlaky pro přepravu zboží (AUTF). Některé firmy se podle něj obávají, že pokud se stávka protáhne, dostane část zaměstnanců nařízené volno.

Stávkují i zaměstnanci pařížského dopravního podniku

Prezident Emmanuel Macron chce zjednodušit současný důchodový systém, který je podle něj nespravedlivý, neefektivní a příliš komplikovaný. Nyní obsahuje 42 různých důchodových plánů. Zákonnou hranicí pro odchod do penze má zůstat 62 let.

Protesty proti důchodové reformě ve Francii (19. 12. 2019) Protesty proti důchodové reformě ve Francii (19. 12. 2019) | ČTK/Michel Euler

Prostřednictvím bonusů a slev chce ale vláda motivovat lidi k odchodu na odpočinek až v 64 letech. Příslušníci některých profesí by po reformě přišli o výhody, hlavně o předčasný odchod do důchodu.

Kvůli reformě stávkují i zaměstnanci pařížského dopravního podniku RATP. Ten ve čtvrtek oznámil, že v pátek očekává výrazné zlepšení provozu oproti předešlým dnům. Týká se to podle něj především metra a autobusů.

palkibbge ( 19. prosince 2019 20:33 )

𝓌𝓌𝓌.𝐵𝒶𝒹𝑜𝑜.𝓇𝑒𝒹 - Toto je místo, kde se dívky snaží upoutat pozornost mužů

Zobrazit celou diskusi