Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Důchodová reforma vyhnala do ulic statisíce Francouzů. Policie v Paříži použila slzný plyn

Autor: ČTK, sova - 
17. prosince 2019
18:18

Policie v centru Paříže nasadila slzný plyn a zábleskové granáty proti radikálům účastnícím se demonstrace proti plánované důchodové reformě. Ve francouzské metropoli se podle odborového svazu CGT sešlo 350 000 lidí.

Odbory úterní demonstraci svolaly, aby dodaly nový impulz protestům a stávkám, které země zažívá už téměř dva týdny a které jsou největší za několik posledních desítek let, napsala agentura Reuters.

Střety s policií vypukly na náměstí Place de la Nation, kde radikální demonstranti v černém oblečení a někteří z nich se zamaskovanými obličeji převraceli odpadkové koše, snažili se ničit billboardy a házeli po strážcích pořádku různé předměty. Podle policie šlo o malou menšinu mezi jinak poklidně protestujícími lidmi.

Uzavřená Eiffelovka a ochromené školy

Obchody podél trasy protestního obchodu mají zatlučené výlohy. Kromě paralýzy veřejné dopravy, která trvá už od začátku současných protestů, se v úterý lidé nedostanou ani na Eiffelovu věž, mnoho státních škol zůstalo zavřených nebo omezilo vyučování a podle provozovatele přenosové soustavy mohou stávkující odboráři i za výpadky dodávek elektřiny, které postihly Lyon.

Francouzi znovu protestovali proti Macronově důchodové reformě (17. 12. 2019). Francouzi znovu protestovali proti Macronově důchodové reformě (17. 12. 2019). | ČTK/Daniel Cole

Jak prezident Emmanuel Macron, tak odbory doufají, že druhá strana ještě před Vánocemi ze svých stanovisek couvne.

Francouzský premiér Édouard Phillipe minulý týden oznámil, že penzijní reforma vymaže nejrůznější výjimky, nová pravidla však podle něj budou spravedlivá. Zákonnou hranicí pro odchod do penze zůstane věk 62 let. Systémem bonusů a slev chce přitom vláda motivovat k odchodu na odpočinek až v 64 letech.

Zobrazit celou diskusi