Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Mladík (19) přežil ničivý výbuch sopky. Rodiče zemřeli, sestru (17) ani po týdnu nenašli

Autor: ČTK, sova - 
17. prosince 2019
22:20

Novozélandské policii se podařilo identifikovat všech 18 obětí erupce sopky na ostrůvku White Island v oblasti Bay of Plenty. Obětem bylo mezi 13 až 53 lety, většina z nich americké či australské státní příslušnosti. Dva ze jmenovaných se však stále pohřešují, úřady pátrání musely odložit kvůli špatnému počasí, napsal v úterý zpravodajský server BBC.

Sopka vybuchla minulý týden v pondělí krátce po druhé hodině odpoledne tamního času (2:00 SELČ). Na neobydleném sopečném ostrově, který je populárním turistickým cílem, bylo v době katastrofy 47 turistů z Austrálie, USA, Německa, Číny, Velké Británie a Malajsie. Dvacítka lidí se s vážnými popáleninami stále léčí v nemocnici.

Mezi zraněnými je i 19letý mladík, jehož rodiče při erupci zemřeli. Policie stále pohřešuje jeho 17letou sestru a také 40letého Novozélanďana. Úřady předpokládají, že jsou oba po smrti, povětrnostní i přírodní podmínky jim však nedovolují po obětech pátrat.

Otázka přítomnosti turistů

Policie také začala s vyšetřováním ohledně přítomnosti turistů na vulkanicky aktivním ostrově. Novozélandská premiérka Jacinda Ardernová uvedla, že je v případu stále několik nezodpovězených otázek.

Sopečný ostrov, v maorštině nazývaný Whakaari, vlastní podle listu The New York Times potomci makléře z Aucklandu, který ho koupil v roce 1936. Ostrov je právě díky svému velmi činnému stratovulkánu jedním z častým cílů milovníků dobrodružství.

Zobrazit celou diskusi