Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Žena za pultem se stala premiérkou. Za ministra hulváta žehlila urážku prezidentka

Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
17. prosince 2019
13:55

Estonská opozice v úterý neuspěla s pokusem odvolat z funkce ministra vnitra Marta Helmeho (70), šéfa protiimigrační Konzervativní lidové strany (EKRE). Podle opozičních poslanců se ministr neuctivě vyjádřil o nové finské premiérce Sanně Marinové (34), když řekl, že v čele finské vlády stanula „prodavačka“. Estonská prezidentka Kersti Kaljulaidová se finské vládě za Helmeho slova omluvila. Finka si z Helmeho slov nic nedělá, obrátila je ve svůj prospěch.

Helme o víkendu v rozhovoru pro rozhlasovou stanici TRE prohlásil, že „teď právě vidíme, že se prodavačka stala (finskou) premiérkou a někteří pouliční aktivisté a nevzdělaní lidé se také dostali do vlády“. Později Helme své výroky označil za názor svůj a své strany EKRE, nikoli finské vlády.

Marinová: Jen ve Finsku může být pokladní premiérkou

Marinová, absolventka univerzity v Tampere, podle zpráv estonských médií pochází z velmi chudých poměrů a dříve pracovala v supermarketu. Z rodiny je vůbec první, kdo dokončil střední školu a absolvoval univerzitu.

„Na Finsko jako zemi jsem neuvěřitelně pyšná. Tady dítě z chudé rodiny může studovat na vysoké škole a v životě dosáhnout mnohé, tady se pokladní může stát premiérkou,“ komentovala Marinová na twitteru.

Opozice chtěla Helmeho odvolat

Estonská opozice kvůli skandálu vyvolala hlasování o nedůvěře, které ale Helme ustál. Podle serveru Postimees se sice pro jeho odvolání vyslovilo 44 poslanců a proti jen 42, nadpoloviční většiny 51 hlasů potřebné pro vyslovení nedůvěry se ale dosáhnout nepodařilo.

Kaljulaidová kvůli výrokům ministra Helmeho telefonovala do Helsinek a finskému prezidentu Saulu Niinistömu se omluvila. „Stydím se, jsem neuvěřitelně zahanbená,“ přiznala prezidentka. Estonský premiér Jüri Ratas vyzval členy své vlády, aby se k finským kolegům chovali uctivě.

Zobrazit celou diskusi