Středa 17. dubna 2024
Svátek slaví Rudolf, zítra Valérie
Oblačno, déšť 10°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Byl to chaos.“ Tornáda v USA zabila nejméně tři lidi, smetla i domov důchodců

Video se připravuje ...
Autor: Darina Jíchová - 
17. prosince 2019
13:00

Jihozápadem Spojených států se v pondělí prohnalo několik tornád, společně s nimi se v oblasti rozzuřily bouřky. Řádění živlů si vyžádalo nejméně tři oběti a desítky zraněných. Větrná smršť napáchala spoušť, zanechala za sebou zdemolované budovy a vytrhané stromy, uvedla stanice USA News.

Soudní lékař Scott Norwood oznámil, že v Alabamě během úderu tornáda zemřeli manželé, jejich jména ale tisku neposkytl, z jejich zničeného domu byl do nemocnice převezen zraněný sedmiletý chlapec, Norwood neuvedl, v jakém příbuzenském vztahu je k manželům.

Betty zemřela v přívěsu, který nevydržel nápor větru

Pár podle zástupce šerifa Calvina Turnera pocházel z okresu Vernon Parish. Připustil, že obětí může být více, záchranáři mají kvůli navátým troskám problém dostat se do oblasti.

Místní úřady doplnily, že evidují desítky zraněných včetně dětí. „Byl to totální chaos, překvapilo nás to. Dělali jsme všechno, co jsme v tu chvíli mohli,“ sdělil Norwood tisku.

Také Louisiana hlásí zatím nejméně jednu oběť, jedná se o Betty Patinovou (†59). Žena žila v přívěsu, který nevydržel nápor větru.

Video  Tornádo v USA zabilo tři lidi.  - Reuters, Blake Ivy
Video se připravuje ...

Varování před dalšími bouřkami a tornády podle meteorologů platí dál. Mnohá jihoamerická města otevřela provizorní útulky, protože by vlivem přílivu studené fronty mělo dojít k prudkému ochlazení. Národní meteorologická služba (NWS) vyhlásila „vysoký stupeň“ ohrožení. „Bude to dlouhý den,“ shodují se meteorologové.

Tornádo utrhlo střechu školy

Drama během tornáda si prožili také školáci ve městě Alexandrie, tornádo utrhlo střechu jejich církevní školy a děti musely být urychleně evakuovány do sklepa kostela. „Naštěstí se nikomu nic nestalo, nemáme žádná hlášení o úmrtí, máme jen několik lehce zraněných,“ uvedl policejní mluvčí Wade Bourgeois.

„Nevím, jaký máme ve Státech rekord pro tornáda, ale tohle urazilo přes 101 kilometrů dlouhou cestu,“ poznamenal meteorolog z NWS Donald Jones.

Kromě Alabamy a Louisiany tornáda zasáhla i Mississippi. „Zatím víme o třech vážně zraněných, některé domy jsou ale úplně zdemolované, trosky zatím odklízíme,“ komentoval situaci šéf záchranářů Grant McCurley. „Šerif ze Sumrallu říkal, že mají sedm zraněných z domova důchodců,“ oznámil McCurley. Školy ve všech třech státech zůstávají uzavřené.

Meteorologové uvedli, že tornáda dosahovala síly 112 kilometrů v hodině, vysvětlili, že jejich výskyt není nic neobvyklého. Vyzvali lidi, aby nepodceňovali situaci, ve spojení s prudkým ochlazením představují tornáda velké nebezpečí. Připomněli též loňský rok, kdy 1. prosince na středozápadu USA udeřilo několik desítek tornád v jeden den.

Zobrazit celou diskusi