Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

„Podlost Johnsona i nepřátelství miliardářů.“ Corbyn lituje prohry, zestátňování hájí

Autor: ČTK - 
15. prosince 2019
10:05

Vůdce labouristů Jeremy Corbyn je hlavním poraženým britských voleb. Oznámil, že přebírá osobní odpovědnost za tvrdou porážku své strany, okamžitě odstoupit ale odmítl.

„Utrpěli jsme těžkou porážku a jsem za ni odpovědný,“ napsal Corbyn v prvním přímém přiznání odpovědnosti za výsledek voleb. Uvedl to v článku pro nedělník The Observer, kde označil výsledek hlasování za „zoufalé zklamání“. V mnoha ohledech ale podle něj labouristé „argumentačně“ vyhráli.

Politiku své strany ale obhajoval. Za porážku podle něj může politický systém labilní od finanční krize roku 2008, výsledek prý ovlivnila i média a podlost konzervativního premiéra Borise Johnsona.

Video  Johnson mezi ovcemi, voliči, studenty či mechaniky v depu formule: Britský premiér pak triumfoval v předčasných volbách.  - Reuters
Video se připravuje ...

„Jsem hrdý, že v otázce úsporných opatření, síly korporací, nerovnosti a naléhavosti (ochrany) klimatu jsme argumentačně vyhráli a přepsali jsme terén politické debaty,“ napsal šéf labouristů. Kdyby navíc poměry neovládal brexit, labouristé by vyhráli a on by se stal premiérem, věří politik.

Politika strany je nepochybně oblíbená, ať jde o zestátňování, výstavbu bytů nebo zvyšování platů, uvedl Corbyn.

Kampaň konzervativců, založená na ústřední myšlence prosadit brexit, byla podle Corbyna nečestná a podvodná. Vina leží i na médiích, která stranu pod jeho vedením kritizovala. Strana musí udělat víc, aby „čelila nepřátelství živenému miliardářskými vlastníky,“ uvedl šéf labouristů.

Video  Johnsonův rival Corbyn: Prosazoval zestátňování či vyšší platy, labouristy k vítězství nedovedl.  - Reuters
Video se připravuje ...

Corbyn po volebním krachu, nevídaném od 30. let minulého století, odmítl okamžitě odstoupit s tím, že vyčká na zvolení svého následovníka. Stranu prý v žádných dalších parlamentních volbách nepovede, prozatím chce ale ve vedení zůstat. Jeho stanovisko mnozí ve straně kritizují a tvrdí, že právě jeho osoba byla důležitým faktorem volební porážky.

jarda304 ( 15. prosince 2019 10:45 )

Babise chtějí mistni neobolsevici z ods/top/pirátů taky zestátnit

jarda304 ( 15. prosince 2019 10:43 )

Neumí přiznat porážku a respektovat vítěze - ženský prvek v politice

Zobrazit celou diskusi