Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Johnson pod tlakem: Musí vysvětlit plán pro brexit i náhradu za irskou pojistku

Autor: ČTK - 
3. října 2019
07:04

Britský premiér Boris Johnson čelí tlaku, aby ve čtvrtek předstoupil před dolní komoru britského parlamentu a její členy informoval o svém nejnovějším brexitovém plánu. Ve středu ho k tomu spolu s řadou dalších poslanců vyzval vůdce labouristické opozice Jeremy Corbyn, který nejnovější vládní návrh na řešení patu kolem takzvané irské pojistky označil za nepřesvědčivý.

Johnson ve středu zaslal Evropské unii oficiální návrh alternativ k problematické irské pojistce, která je součástí brexitové dohody a kterou Londýn odmítá. Británie místo ní navrhla jiná opatření a ujistila, že nepovedou k celním kontrolám přímo na hranici mezi Irskem a Severním Irskem a vzniku nové celní infrastruktury. Severní Irsko by zůstalo součástí unijního jednotného trhu.

Johnsonův plán EU zatím neodmítla

EU zatím plán zcela neodmítla, jako tomu bylo při podobných příležitostech v minulosti. Podle zpravodajky BBC, která hovořila s jedním vrcholným unijním představitelem, je Unie ohledně vyhlídek na uzavření brexitové dohody nyní o něco optimističtější.

Text teď zkoumají unijní právníci a podle BBC dnes a v dalších dnech čeká britskou vládu smršť doplňujících otázek. Brexitovou dohodu musí schválit britský parlament, který ji již třikrát odmítl. Obě strany ale tlačí čas, do platného termínu brexitu 31. října zbývá již jen 28 dní.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

dama_s_kosou ( 3. října 2019 08:28 )

Johnson je stejny pycus jako je Trump, Zeman, Okamura apod...

Zobrazit celou diskusi