Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Salvadorský soud rozdal 373 členům gangu tvrdé tresty. Odhalil i kšefty s politiky

Autor: ČTK, for - 
13. prosince 2019
22:50

Salvadorský soud dnes poslal do vězení 373 členů nechvalně proslulé zločinecké organizace Mara Salvatrucha. Výše trestů se různí, některé jsou v délce až 74 let. Podle agentury AP o tom informovala tisková služba příslušného soudu v hlavním městě San Salvadoru.

Během procesu se podle soudních dokumentů mimo jiné potvrdila tajná jednání mezi kriminálními skupinami a politiky ohledně podpory ve volbách v roce 2014. Potvrdily to předložené důkazy ve formě videozáznamů, fotografií a přepisů zachycených telefonních rozhovorů.

Předsedající soudce Godofredo Salazar v této souvislosti kritizoval prokurátory, že nevznesli obžalobu vůči politikům jak z levicové Fronty národního osvobození Farabunda Martího (FMLN), tak z pravicového Nacionalistického republikánského spojenectví (ARENA).

Na zmíněných záznamech byli zachyceni dva čelní politici strany ARENA - předseda parlamentu a bývalý primátor San Salvadoru Norman Quijano a aktuální primátor metropole Ernesto Muyshondt. A na druhé straně bývalý ministr vnitra za vlády FMLN.

Quijano obvinění odmítl a tvrdil, že se se zločinci nikdy k žádnému vyjednávání nesešel. Muyshondt v rozhovoru s místní televizí setkání se členy gangu přiznal, nicméně tvrdil, že jen chtěl, aby gang umožnil hlasovat jeho voličům, uvedla AP.

Zadržení členové gangu MS-13 Zadržení členové gangu MS-13 | Reuters

Salvadorská policie pozatýkala více než 400 členů gangu Mara Salvatrucha, známého rovněž jako MS-13, loni v srpnu. Šéf salvadorské policie Howard Cotto tehdy řekl, že cílem razií bylo narušit finanční toky a plánování zločinecké skupiny.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi