Tresty jsou souhrnné. Případem se dvakrát zabýval odvolací Vrchní soud v Olomouci. Napoprvé trojici uložil sedm, devět a 11 let, část případu týkající se vraždy však vrátil Krajskému soudu v Brně. Napodruhé už vrchní soud souhrnné tresty potvrdil a označil za přiměřené okolnostem.

Trauma na celý život

V Ivančicích penzistu (†89) udusili, další přepadený muž (64) z Lysic na Blanensku přežil. Dodnes ale trpí psychickými problémy. „Jeho život se zcela změnil. Straní se lidí, přestal na sebe dbát, rezignoval na předchozí aktivity,“ uvedla u Krajského soudu v Brně Marta Holanová, znalkyně z oboru psychiatrie.

Při plánování vloupání měli navrch Baier a Cvan. Byli to kamarádi, drželi vůči sobě rovnocennou pozici. Baiera znalci označili za přirozenou autoritu. Dokázal si zajistit práci, byl organizačně schopný.

Naopak třetí do party Minár měl roli outsidera. „Při vyšetřeních ve věznici se několikrát rozplakal, nesoustředil se, byl myšlenkami jinde,“ tvrdila znalkyně z oboru psychiatrie a klinické psychologie Beata Nour Mohammadi.

Z důchodce vymlátili kartu a PIN

Další akce v Lysicích se také zvrtla. Vítězslav M. (64) se totiž vrátil do domu ze zahrady. Lupiči na nic nečekali a vrhli se na něj. Napadli ho obuškem do hlavy, podrazili mu nohy, svázali nohy a ruce, lepicí páskou zalepili ústa a nos, takže nemohl dýchat.

Když lupiči nenašli žádné peníze, do důchodce kopali a polévali jej slivovicí s výhrůžkou, že jej podpálí. Nakonec vydal platební kartu i s PIN kódem. Ukradli také tři řetízky, mobil, hodinky, zavírací nože, plynový revolver a alkohol. Vítězslava M. našel až druhý den jeho bratr ve zbědovaném stavu. 

Kuriozitou tohoto útoku je fakt, že tip trojici kriminálníků dodal Radim Žondra, odsouzený za útok na českou tenisovou hvězdu Petru Kvitovou. 

Justice při výměře trestu brala v potaz kriminální minulost všech obžalovaných. Cvan dostal nejvyšší trest – 23 let za mřížemi. Dvanáckrát soudně trestaný Minár inkasoval 18 roků stejně jako Baier. U něj soudy zohlednily jeho lítost, snažil se také uhradit škodu poškozeným.

VIDEO: Drsná loupež v Praze.

Video
Video se připravuje ...

Brutální záběry z přepadení: Lupiči na ženu mířili pistolí, pak ji hodili na zem. Policie České republiky