Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Loupežnému přepadení v Táboře: Pachatelé „stylově“ útočili palcátem

Autor: DH - 
12. dubna 2019
15:34

Kriminalisté na jihu Čech pátrají po minimálně dvou lupičích, kteří přepadli dům. Zaútočili přitom i na majitele objektu. Ten se ubránil a neznámí pachatelé se dali na útěk. Na místě zanechali mimo jiné i hodně zvláštní předmět. Středověký palcát.

K vloupání došlo na konci února letošního roku, o případu však vyšetřovatelé informovali až tento pátek. Případ je svými okolnostmi vskutku ojedinělou záležitostí.

Pachatelé si vybrali k vykradení dům na kraji Tábora, kde však v tu chvíli spal majitel objektu. V domě napadli majitele, kterého při vloupání vzbudili, a ten se následně přepadení bránil. Útočníci nakonec z domu utekli. Na místě zanechali tašku s obuví a velmi specifický palcát, který použili při vloupání i útoku na majitele domu,“ uvedl policejní mluvčí Jiří Matzner.

Palcát je podle policie asi 50 centimetrů dlouhý, osázený hroty ze dřeva. Má také rukojeť obalenou v kůži.

Policisté v současné chvíli pátrají především po majiteli bot a sportovní tašky, ale velice je zajímá i původ historické zbraně. Důležité jsou však také i informace o původu palcátu, kdo ho vyrábí či dováží nebo prodává. Je také možné, že jej pachatelé před přepadením někomu jinému, kdo si ho třeba přivezl z dovolené, ukradli…Jde o neobvyklý předmět a kriminalisté přivítají i tipy odborníků z muzea či sběratelů,“ vyzval veřejnost k pomoci Matzner.

Policisté prosí veřejnost o pomoc i v případě, že by někdo byl svědek celé události. V obou případech mohou lidé kontaktovat přímo linku 158.

Je jasné, že případ takového typu je pochopitelně zavrženíhodnou záležitostí, ale je třeba alespoň v humoru ocenit vkus lupičů, co se týče výběru zbraně. Kde jinde, než ve městě, které bývalo středověkou baštou husitů, použít jejich tradiční palcát. Vždyť právě s historickou proprietou v ruce sedí na zdejším náměstí v sedle svého koně legendární vůdce kališníků Jan Žižka z Trocnova.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání