Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Vesmír krále neskutečna v Praze: Začala unikátní výstava Dalího soch

Autor: Ivan D. Hladík - 
12. prosince 2019
08:00

Patnáct soch nevyčíslitelné hodnoty, na padesát grafik surrealistického velikána Salvadora Dalího (†84), to je unikátní výstava Enigma. Klenoty ze soukromé sbírky ilustrují méně známou tvář kontroverzního španělského umělce.

Desítky vzácných kousků do své soukromé sbírky shromažďoval Beniamino Levi 40 let. Italský mecenáš umění a blízký přítel Dalího je už vystavil ve zhruba stovce prestižních světových muzeí pro více než 12 milionů obdivovatelů Salvadora Dalího, nyní poprvé i v Praze. Jedinečná sbírka nábytku, soch a dalších netypických exponátů od španělského malíře je k vidění v Opletalově ulici na výstavě nazvané Enigma. „To znamená ‚tajemství‘, což je slovo, které k Praze patří. Vždyť sama má pověst mysteriózního a tajemného města,“ vysvětlil Blesku důvod názvu Roberto Panté, kreativní ředitel nově vzniklého muzea Museum Dalí Prague.

Nemusíte být odborníkem na výtvarné umění, abyste poznali, kdo vytvořil L’oeil Fleuri (Kvetoucí oko) z roku 1944. Nese typické znaky Dalího díla. Nemusíte být odborníkem na výtvarné umění, abyste poznali, kdo vytvořil L’oeil Fleuri (Kvetoucí oko) z roku 1944. Nese typické znaky Dalího díla. | Jakub Poláček, Museum Dalí Prague

„Kromě soch a grafik návštěvníci uvidí i originál jednoho z nejznámějších Dalího děl – L’oeil Fleuri (Kvetoucí oko) z roku 1944,“ prozradil Blesku i Levi, majitel skvostů nevyčíslitelné hodnoty. Dalšími exponáty jsou pak třeba sochy Space Elephant (Kosmický slon), Space Venus (Vesmírná Venuše) a Snail and the Angel (Hlemýžď a Anděl).Většina vystavených děl vznikla v době, kdy se Salvador Dalí velmi přiblížil Sigmundu Freudovi (†83), slavnému rakouskému psychologovi. „Lidské tělo je plné zásuvek, které je možné otevřít pouze psychoanalýzou,“ zní proto motto výstavy.

Extravagantní, bizarní i geniální, to všechno jsou přívlastky, jimiž je Dalí popisován. Dokázal vidět obvyklé věci naprosto neobvyklým způsobem, jímž vždy okouzlil své příznivce. Narodil se 11. května 1904 ve španělském Figueres. Měl staršího bratra, rovněž Salvadora, který ale ve věku dvou let zemřel, devět měsíců před narozením Dalího. Ten pak celý život věřil, že byl jeho reinkarnací. V roce 1929 potkal svou o 11 let starší celoživotní múzu a manželku Galu (†88). Dalí zemřel na selhání srdce 23. ledna 1989. Pohřben byl v kryptě svého muzea.

Co, kde, kdy, za kolik

Museum Dalí Prague, Opletalova 1535/4, Nové Město

Kdy: Denně, 9:00 až 20:00

Vstupné: 320 Kč, studenti 160 Kč, děti do 6 let zdarma.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi