Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Hotel s manažery a vládními činiteli napadli teroristé. Policie islamisty zabila

Autor: ČTK - 
11. prosince 2019
14:19

Všech pět ozbrojenců z islamistických milic Šabáb, kteří v úterý večer zaútočili na hotel v somálské metropoli Mogadišu, zabila policie. Při útoku milic na hotel, který leží v blízkosti prezidentského paláce, zemřeli i tři civilisté a dva vojáci, dalších 11 lidí bylo lehce zraněno, uvedla místní policie.

Hotel Somali Youth League (SYL), který často navštěvují vládní činitelé a manažeři, ozbrojenci napadli v úterý večer. Akce bezpečnostních složek skončila asi hodinu po půlnoci, když byli všichni útočníci zabiti. Osm desítek lidí bylo mezitím z hotelu bezpečně evakuováno.

Stejný hotel v Mogadišu byl terčem útoků islamistů už v únoru 2016, kdy do jeho brány nejprve najel sebevražedný útočník automobilem naplněným trhavinou a poté do hotelu pronikli bojovníci islamistických milic. Tehdy zemřely téměř dvě desítky lidí, včetně pěti útočníků.

Milice Šabáb, které se hlásí k teroristické síti al-Káida, usilují o svržení prozápadní somálské vlády. V roce 2011 byli islamisté vyhnáni z Mogadiša a posléze ztratili většinu svých bašt. Nyní kontrolují jen některé oblasti v jižním a centrálním Somálsku a ohrožují i Keňu. Podle odhadů v jejich řadách bojuje několik tisíc mužů.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi