Podivná správa, ekonomicky nevýhodné smluvní vztahy s provozovatelem, zvláštní pronájmy i ne zcela vhodná komunikace mezi městskou částí a její akciovou společností Praha 10 – Majetková. Takové jsou problémy, kterými se radnice kvůli Horskému hotelu od začátku roku zabývá. Její současné vedení klade stav Horského hotelu za vinu tomu předešlému.

„Po celou dobu mého působení v opozici za minulého volebního období mi tehdejší vedení městské části a představenstvo akciových společností odmítalo poskytnout požadované informace v plném rozsahu,“ uvedla nynější místostarostka Prahy 10 Jana Komrsková (Piráti). „Problémy kolem Horského hotelu jsou mnohem závažnější, než byly mé původní odhady.“

Pronájem bez profitu

Provozovatel například pronajímal části objektu tak, aniž by z nich radnice či její akciová společnost měly jakýkoliv profit. Zároveň byla radnice dlouhou dobu apatická ve vztahu k ředitelům základních či mateřských škol v Praze 10, které toto rekreační zařízení nejčastěji využívají pro školy v přírodě nebo pro zimní pobyty na horách. Ve fázi příprav jsou již nová pravidla využívání hotelu, což uvítají jak děti, tak i senioři z Prahy 10.

Vršovická radnice dále vyřešila s provozovatelem hotelu nejasnosti o využití smluvně neošetřených pronájmů částí objektu a chaty Sport. K tomu všemu byly vyklizeny prostory, které dosud blokoval předchozí provozovatel. Nově též vznikl ubytovací řád, který dosud v hotelu zcela chyběl. Další podrobnosti a detaily dořeší zástupci městské části s řediteli základních a mateřských škol.

Problémový hotel

Více než nevýhodnými smlouvami a administrativním chaosem však hotel vstoupil v pozornost kvůli jiné kauze. Blesk.cz na podzim 2017 zjistil, že voda z vodovodního řádu, kterou děti i jiní návštěvníci běžně pili, byla kontaminovaná arsenem, bakterií E. Coli, manganem i hliníkem. Tehdejší vedení vršovické radnice shledalo pochybení právě u provozovatele, který byl v říjnu 2018 nahrazen jiným, a problém měl být odstraněn.