Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Hrdina z útoku na hotel: Hosty přiběhl zachránit v džínách a se zbraní

Autor: peb - 
20. ledna 2019
18:50

Při nedávném útoku teroristů na luxusní hotel pomáhal keňským ozbrojeným silám neznámý muž v džínách s automatickou puškou v ruce. Ozbrojenec, který pomohl zachránit desítky lidí, je členem britských speciálních jednotek SAS. Neohrožený voják, který je pro některé přímo „supermanem“, byl členem malého týmu přiděleného ke keňským speciálním jednotkám. S odvoláním na oficiální zdroje o tom informovala britská média. V Nairobi zemřelo násilnou smrtí nejméně 21 lidí.

Neznámý voják po začátku útoku neohroženě vstoupil do budovy, aby bojoval s teroristy a zachránil co nejvíce životů. Zdroj uvnitř britské armády uvedl, že elitní britský voják bude navržen na medaili za statečnost. Pokud vyznamenání obdrží, stane se to bez jakékoli publicity, vzhledem k povaze jeho práce, která vyžaduje utajení. 

Armádní zdroje uvedly, že neznámý voják má za sebou řadu let zkušeností a několik podobných vyznamenání už obdržel.

„Je jako superman, říkají kamarádi

„Trénoval keňské vojáky, když se dozvěděl o útoku. Vzal si zbraně a okamžitě vyrazil na místo. Britští speciálové vždycky běží tam, odkud je slyšet střelba,“ řekl jeden ze zdrojů. 

Profesionální voják měl vybavení připravené v autě, nemusel se tak zdržovat a mohl se do situace vložit, když byla v plném proudu. Když dorazil na místo, začal organizovat celý zásah. Řídil vojáky i policisty, uvedl veterán Chris Ryan a dodal: Je vynikající válečník a bylo mu ctí bojovat bok po boku se svými keňskými kamarády.

Muž na místě spolupracoval se zasahujícími keňskými jednotkami a osobně zachránil řadu raněných. „Vynesl raněného a pak hned běžel pro další. Všude byl zmatek, byl velice statečný,“ řekla jedna ze svědkyň Lucy Njeriová.

Masakr si vyžádal 21 obětí

V úterý odpoledne zaútočili ozbrojenci z islamistického hnutí Šabáb na komplex úřadů a hotelů v hlavním městě Keni. Jeho motivem byla podle této skupiny odplata za americké uznání Jeruzaléma hlavním městem Izraele. Útok si vyžádal 21 mrtvých a desítky zraněných.

Koordinovaný útok začal v úterý kolem 15. hodiny místního času. Nejprve se ozvala exploze v autě na parkovišti před jednou z budov komplexu. Sebevražedný atentátník se pak odpálil ve vstupní hale hotelu a útočníci přicházející z vyšších pater budovy začali střílet po prchajících hostech. Osm hodin po první explozi vnikla do hotelu speciální policejní jednotka, která útočníky postupně zneškodnila.

„Všichni teroristé byli zabiti,“ řekl prezident Uhuru Kenyatta a dodal, že evakuováno bylo na 700 lidí. Zdůraznil, že Keňa je právní stát a že bude stíhat všechny, kdo se podíleli na plánování útoku. „Všem návštěvníkům i Keňanům (sděluji): V Keni jste v bezpečí,“ uvedl Kenyatta v televizním projevu. 



Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

valachia ( 20. ledna 2019 23:52 )

V dnešní době by měl mít zbraň každý člověk.

Zobrazit celou diskusi