Čtvrtek 2. května 2024
Svátek slaví Zikmund, zítra Alexej
Oblačno 22°C

Drama při dobývání severního pólu: Mužům docházelo jídlo, jeden se propadl do ledové vody

Autor: sova - 
8. prosince 2019
21:40

Dvěma mužům, Jihoafričanovi Miku Hornovi (53) a Norovi Boergemu Ouslandovi (57), se podařilo úspěšně dokončit výpravu na severní pól. Na pohybujícím se ledovém povrchu urazili kolem 1800 kilometrů. Kvůli zpoždění, které nabrali, hrozilo, že dvojici dojdou zásoby jídla. Nakonec se jim však podařilo spojit se s jinou výpravou, a společně tak dojít do cíle. Jejich úkolem bylo posbírat data o tání arktického ledovce. Píše o tom britská stanice BBC.

O výpravě mužů veřejnost informovala Hornova rodina na jeho instagramovém účtu. Nejdramatičtější byly podle Horna s Ouslandem chvíle, které předcházeli klíčovému setkání s druhou dvojicí.

Právě norský tandem ve složení Bengt Rotmo a Aleksander Gamme byl vyslán mužům naproti, aby jim předal zásoby jídla. O to měli Horn s Ouslandem totiž kvůli četným zpožděním na cestě kritickou nouzi.

Radostné vzlyky ošlehaných mužů

Jeden z příspěvků na instagramu popisuje emotivní chvíli, kdy se dva páry dobrodruhů setkaly. „Přibližovali se k sobě stále blíže a blíže, dokud navzájem nezahlédli světla svých čelovek,“ píše se v něm a pokračuje slovy: „Muži se v tu chvíli nezmohli na více než radostné vzlyky.“

Aktuálně jsou všichni v bezpečí na palubě ledoborce Lance. Ten si nejprve musí prorazit cestu k většímu plavidlu, kterým je výzkumná loď s názvem Pangaea. Až ta je pak dopraví na pevninu – konkrétně na norské Špicberky, kde se nachází základna.

Helikoptéru odmítli, Horn se propadl do mrazivého jezera

Velitel expedice Lars Ebbesen pro stanici BBC uvedl, že Horn s Ouslandem odmítli záchranu pomocí helikoptéry, kývli nakonec až na setkání s norskými kolegy. On sám s oběma dvojicemi zajišťoval kontakt pomocí satelitní komunikace.

Během expedice rozhodně nebyla nouze i o dramatické okamžiky, při kterých šlo nezřídka i o zdraví. Sám Horn, který je mezi polárníky považován za jednoho z nejzkušenějších cestovatelů, se na tenkém ledu nešťastnou náhodou propadl do jezera plného mrazivé vody. Zázrakem vyvázl jen s omrzlým nosem a dlaněmi.

Oba z mužů během výpravy zhubnuli několik kilogramů a na konci cesty už se kromě fyzické únavy museli potýkat i s psychickým vyčerpáním.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Expedition Update 34: Safe to say that I’ve had easier weekends in my life as an explorer. After last week’s endless obstacles and difficulties, @borgeousland and I are grateful to start the new week with a fresh mindset. Today, despite our sores (as seen on this photo), we are feeling tired but unstoppable…we know the end is near, so now, we must gather up the strength we have left, and fight to get there. What better way to start the week than with a massive storm?! We therefore had no choice but to set camp and wait for the chaos to pass before we can confidently venture outside again. Maybe this is a blessing in disguise in some weird way…our bodies were really in need of some rest after the physical and emotion exhaustion we went through over the weekend. Although we have rarely been in such a bad storm, the bright and uplifting side is this! Finally the wind is in our favour pushing us towards the south, rather than back to the north. This good news certainly gave us an energy boost, and the confidence that maybe we will be able to end this expedition the way we have initially planned. This unexpected turn of events must be due to all the positive vibes you have been sending our way. @AnnikaHorn and @JessicaaHorn have been updating me with your messages of support and I can only admit that this has been giving us the kick of energy we needed. It is a hostile world up here…and the constant unstable conditions have made it quite clear that we are not welcome here. In some twisted way, I ask myself if nature has been taking it out on us because of the manner in which we humans have been treating and respecting our planet…one thing is certain, something is obviously not quite right. With just over one week of food rations left, we are carefully planning each and every next step. We are longing to get home, but there is no giving up…we are here to fight until the very end. Thank you all for your heart-warming support, we will be keeping you closely updated! #NorthPoleCrossing #Pole2Pole #MikeHorn

Příspěvek sdílený Mike Horn (@mikehornexplorer),

Zobrazit celou diskusi