Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Chlapečka shodil z věže, protože chtěl být v televizi. Nemocný Brit se přiznal

Autor: ČTK - 
6. prosince 2019
21:33

K pokusu o vraždu se v pátek u soudu v Londýně přiznal 18letý Jonty Bravery, který v srpnu shodil šestiletého chlapce z vyhlídky londýnského muzea Tate Modern. Podle zpravodajského webu BBC řekl, že zločin spáchal, aby se dostal do zpráv v televizi. Výši trestu se mladík, který trpí vážnými psychickými problémy, dozví v únoru.

Pád z balkonu na terasu ležící o pět pater níže jeho oběť přežila, podle britské prokuratury ale mělo dítě po incidentu zlomenou páteř, ruce a nohy a krvácelo do mozku. Jde o chlapce z Francie, který byl v londýnském muzeu v rámci rodinné dovolené. Rodiče nyní uvedli, že jejich syn stále potřebuje intenzivní rehabilitace a ani po několika měsících se mu zcela nevrátily kognitivní funkce, mezi něž mimo jiné patří paměť, pozornost, soustředění, pohotovost nebo schopnost vyjadřování.

"Tento zdrcující a šokující incident v Tate Modern ze 4. srpna tohoto roku navždy změnil životy Braveryho mladé oběti a její rodiny," řekla prokurátorka Emma Jonesová.

Chtěl upozornit, že se léčí

Obžalovaný mladík podle agentury Reuters trpí poruchou autistického spektra, obsedantně kompulzivní poruchou a nejspíše také poruchou osobnosti. Policii po zatčení řekl, že svůj čin plánoval dopředu a chtěl touto cestou upozornit na svou léčbu. Prý chtěl uvést věci na pravou míru "pro všechny idioty", kteří tvrdili, že nemá psychické problémy.

"Chtěl jsem být ve zprávách, kdo jsem a proč jsem to udělal, aby to bylo oficiální a nikdo nemohl říkat nic jiného," citovala BBC z jeho výslechu. Mladíka od října drží v psychiatrické léčebně Broadmoor Hospital západně od Londýna. Výši trestu mu soud oznámí 17. února. Činu se dopustil ještě jako sedmnáctiletý.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi